W tym roku sezon jagodowy zaczął się znacznie później.
Warto korzystać z niego póki trwa! :-)
Czarne jagody wspomagają wzrok, układ pokarmowy (są w stanie pomóc nawet w przypadku zatruć oraz zapaleń), wzmacniają nasze naczynia krwionośne, pomagają pozbyć się "złego" cholesterolu. Regulują poziom hormonów płciowych a także wpływają na poprawę funkcjonowania układu nerwowego.
Co jeszcze mają w sobie jagody?
Przede wszystkim cenne mikroelementy takie jak: cynk, selen, witaminy A,C,B oraz niacynę (wit.PP ). Świeże jagody oraz wyciąg z ich liści dobroczynnie wpływa na poziom cukru we krwi. Zawierają w swoim składzie substancję podobnie działającą do insuliny oraz zbawienny błonnik. Jagody chronią oczy! Nie od dziś wiadomo, że obecna w nich luteina poprawia wzrok oraz wzmacnia oczy. Do ochrony naszych oczu przyczyniają się również antocyjany, czyli związki pomagające uszczelnić delikatne ściany naczyń włosowatych w oku. Udowodnione jest również to, że te fioletowe owoce w cudowny sposób są w stanie pomóc w przedwczesnym starzeniu się skóry oraz jej stanach zapalnych. Wykazują działanie regeneracyjne, ściągające oraz przeciwbakteryjne.
Mam nadzieję, że teraz już na pewno sięgniesz po leśne jagody. W końcu sezon na nie jest bardzo krótki...
Koktajl jagodowy
/ składniki na 2 porcje/
- 3/4 szklanki mleka migdałowego lub kokosowego
- 1/3 szklanki wody mineralnej lub wody kokosowej
- 1 szklanka jagód
- 1 łyżka syropu z agawy/ miodu
Jagody dokładnie myję, pozbawiam ewentualnych zanieczyszczeń np. listków etc.
Do kielicha blendera wrzucam umyte owoce, dolewam wodę oraz mleko i dosładzam.
Wszystko dokładnie miksuję i przelewam do szklanek.
Na zdrowie! :-)
Źródła z których korzystałam:
Mam nadzieję, że teraz już na pewno sięgniesz po leśne jagody. W końcu sezon na nie jest bardzo krótki...
Koktajl jagodowy
/ składniki na 2 porcje/
- 3/4 szklanki mleka migdałowego lub kokosowego
- 1/3 szklanki wody mineralnej lub wody kokosowej
- 1 szklanka jagód
- 1 łyżka syropu z agawy/ miodu
Jagody dokładnie myję, pozbawiam ewentualnych zanieczyszczeń np. listków etc.
Do kielicha blendera wrzucam umyte owoce, dolewam wodę oraz mleko i dosładzam.
Wszystko dokładnie miksuję i przelewam do szklanek.
Na zdrowie! :-)
Źródła z których korzystałam:
https://www.researchgate.net/profile/Anna_Witkowska/publication/267827829_AKTYWNOSC_ANTYOKSYDACYJNA_OWOCOW_LESNYCH/links/546c5a570cf2f5eb180935b8/AKTYWNOSC-ANTYOKSYDACYJNA-OWOCOW-LESNYCH.pdf
"Superfood z ogrodów i lasów" K.Greiner
"Beauty & food" E.Hebert
______________________________♥___________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń