Jabłka pod kruszonką




Ten deser to coś w rodzaju bardzo szybkiej szarlotki. Ciasta w nim niewiele ale za to mnóstwo owocowego nadzienia.
Idealny zarówno na ciepło jak i zimno.
Ja podawałam go z gęstym jogurtem greckim. Fajnie sprawdzą się również lody czy ubita kremówka.



Jabłka pod kruszonką
/ przepis własny, składniki na ok. 5 porcji deseru, formę o wym. 20 x 20 cm/


kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 25 g otrębów pszennych
-2 łyżka migdałów w płatkach lub płatków owsianych
- 80 g cukru (można użyć brązowego)
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli

nadzienie:
-  ok. 1 kg jabłek
- 2 łyżki rumu
- garść rodzynek
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 1 łyżeczka soku z cytryny


Wszystkie składniki kruszonki przekładam do dużej miski i siekam nożem.
Następnie rozcieram palcami do momentu, aż uzyskam konsystencję piasku.
Teraz pora na przygotowanie nadzienia.
Rodzynki zalewam wrzątkiem, moczę 10 minut i odsączam.
Owoce dokładnie myję, pozbawiam pestek i gniazd nasiennych.
Kroję na kawałki.
Posypuję całość cynamonem, polewam rumem i dokładnie mieszam.
Żaroodporne naczynie smaruję masłem, przekładam do niego owoce i posypuję wcześniej przygotowaną kruszonką.


Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. ( z termoobiegiem) i piekę w nim deser przez ok.30 minut do momentu, aż kruszonka uzyska  złoty kolor.
Podaję na ciepło lub zimno z jogurtem greckim albo kulką lodów waniliowych
Smacznego!



Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

8 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Coś pysznego! :) Im więcej jabłek, tym lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie wymiary ma naczynie w którym pieczesz deser?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie koniecznie lody! Albo śmietana, gęsta i kwaśna :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Deser idealny..mało ciasta, dużo jabłek. Coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. koniecznie z lodami, zachwycona jestem tym przepisem

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie