Te ciastka to mój wstęp do tegorocznych świątecznych wypieków. Dzięki sklepowi Bake Shop.pl miałam okazję przetestować aluminiowe stempelki do ciastek w geometryczne wzory.
Pierwsze co przyszło mi na myśl podczas testowania to zdecydowanie solidność tego produktu. Stempelki są dosyć ciężkie, odporne na wszelkie uszkodzenia mechaniczne, doskonale również odciskają wzorki. Jak już wspominałam wykonane zostały z kutego aluminium oraz drewna, dlatego nie mam najmniejszej wątpliwości, że będą mi służyć przez wiele wiele lat.
No dobrze a teraz słówko o dzisiejszych smakołykach. Zwykłe, maślane ciasteczka już trochę mi się znudziły. Postanowiłam więc zaszaleć z cynamonem i dodatkami. Wyszły kruchutkie, delikatne. Wanilia, masło, brązowy cukier i cynamon to strzał w dziesiątkę.
Geometryczne cynamonowe ciasteczka
/ przepis własny, składniki na 15 dużych ciastek/
- 160 g brązowego cukru
- 125 g miękkiego masła
- 280 g mąki pszennej
- 1 łyżka zarodków pszennych
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (używam ekstraktu domowej roboty, tutaj przepis)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- szczypta soli
dodatkowo:
- srebrny barwnik spożywczy w żelu
Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję zarodki pszenne, sól, proszek do pieczenia oraz cynamon.
Jajko miksuję wraz z cukrem i nadal miksując powoli dodaję mączną mieszankę.
Następnie wlewam ekstrakt oraz kawałki miękkiego masła.
Gdy masa będzie zwarta i plastyczna zawijam ją w folię spożywczą i wkładam na min. 2 h do lodówki.
Po tym czasie wyjmuję ciasto, zostawiam na kuchennym blacie, aby nieco się ogrzało i formuję z niego kulki wielkości piłeczki do golfa.
Następnie delikatnie je spłaszczam i odciskam wzorki za pomocą stempelków.
Płaską blachę do pieczenia wykładam pergaminem i układam na niej ciastka.
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni C. i piekę w nim ciastka przez ok. 10-12 minut, na złoty kolor.
Zostawiam do ostygnięcia i dekoruję.
Smacznego! :-)
Ps: W przygotowaniu dzisiejszych ciasteczek pomogły mi stemple Nordic Ware. Możesz je dostać w sklepie Bake Shop.
______________________________♥_________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Idealne do herbaty :) Warto filtrować wodę, na której przygotowuje się napoje i potrawy - u nas wprowadziło to dużą jakość w kuchni bo wiemy że jemy i pijemy to co zdrowe.
OdpowiedzUsuńfajniusie ;)
OdpowiedzUsuń