30.11.2016

Pomarańczowa babka z korzennymi przyprawami


Kto powiedział, że babka jest zarezerwowana tylko i wyłącznie na Święta Wielkanocne?
Do zimy i świąt Bożego Narodzenia również świetnie pasuje! :-)
Wystarczy, że do masy dodasz pachnące świętami przyprawy korzenne, cytrusy i orzechy.
Efekt zaskoczy nie jednego łasucha.
Tym razem testowałam przepiękną solidną ( waży prawie 1 kg!), metalową formę Jubilee ze sklepu Bake Shop.


To kolejny produkt marki Nordic Ware. Forma świetnie sprawdza się do wszelkiego typu ciast ucieranych i drożdżowych. Zero przywierania czy nierównomiernego stopnia wypieczenia ciasta.
Efekt po wyjęciu ciasta z formy robi wrażenie :-)
Pomarańczowa babka z korzennymi przyprawami

/ przepis własny, składniki na 1 dużą babkę/

- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżka otrębów pszennych
- 125 g masła
- 150 g cukru 
- 3 łyżki płynnego miodu (użyłam miodu z cynamonem od Wileńskich)
- 4 jajka
- 125 ml maślanki lub płynnego jogurtu naturalnego
- 125 ml  świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
-  3 łyżki skórki otartej z pomarańczy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka zmielonych korzennych przypraw (cynamon, goździki, anyż, kardamon)
- szczypta soli

glazura:
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 4 łyżki marmolady pomarańczowej  domowej roboty (kliknij po przepis)


Uwaga! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do garnuszka wkładam masło pokrojone w kostkę i rozpuszczam całość na wolnym ogniu- odstawiam, aby wystygło.
Do dużej miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia, korzenne przyprawy, otręby i sól.
W osobnej misce ubijam jajka z cukrem i skórką pomarańczową. Po chwili dodaję  miód i płynne wystudzone masło, miksuję wszystko przez około 4 min.
Następnie w osobnym naczyniu mieszam maślankę z sokiem pomarańczowym.
Dodaję do maślano- jajecznej mieszanki na zmianę z przesianą mąką i znów wszystko dokładnie miksuję. Nagrzewam piekarnik do 170-180 stopni C.
Blachę do babki smaruję olejem roślinnym i posypuję cienką warstwą mąki.
Przekładam wcześniej przygotowane ciasto. 
Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w nim babkę przez ok. 60 minut- do tzw. "suchego patyczka".
Gdy ciasto będzie już upieczone zostawiam go jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku uchylając przy tym jego drzwiczki.
W tym czasie w kubeczku mieszam dżem pomarańczowy z sokiem.
Po tym czasie wyjmuję całość na blat kuchenny i studzę.
Wystudzoną wyjmuję z formy i dekoruję za pomocą pędzelka pomarańczową glazurą. Odstawiam jeszcze na ok. 30 minut i dopiero kroję.
Smacznego! :-)


Ps: A  retro shaker do cukru oraz formę do babki można dostać tutaj.

Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥_________________________

1 komentarz:

  1. o jak ja Ci zazdroszczę tej formy!!! szkoda, że jest taka droga:) a babka?.... ma wszystko co uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.