Pełnoziarniste ciasto drożdżowe bez wyrabiania z kruszonką i śliwkami


Jesień to czas kiedy znów mam ochotę na drożdżowe wypieki. Mogłabym codziennie zajadać domową drożdżówkę, chałkę czy chleb.
W przeciągu tygodnia trzeci raz upiekłam drożdżowe ze śliwkami i solidną porcją kruszonki.
Rozeszło się chwila moment.
Lubię ten przepis na ciasto drożdżowe, bo nie wymaga specjalnego wyrabiania ciasta. Wystarczy, że w odpowiedniej kolejności wsypiesz do miski składniki, wymieszasz, odczekasz całą noc, a rano będziesz się cieszyć smakowitym wypiekiem :-)


Drożdżowe bez wyrabiania  z kruszonką i śliwkami 
/ przepis własny, składniki na kwadratową formę o wym. 20 x 20 cm/


- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki otrębów pszennych
-  1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 jajka
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 50 g masła
- 40 g świeżych drożdży
- szczypta soli

kruszonka:
- 3/4 szklanka mąki krupczatki
- 1/4 szklanki otrębów pszennych
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki (100 g) zimnego masła

dodatkowo:
- 1/2 kg wypestkowanych, dojrzałych śliwek 


Ciepłe mleko mieszam z drożdżami i odrobiną cukru, odstawiam na 2 minuty.
Mąkę przesiewam do miski, dodaję otręby, cukier, cukier waniliowy, sól, jajka i rozpuszczone w garnuszku masło.
Mieszam wszystko za pomocą łyżki nie dłużej niż 1 minutę.
Przykrywam całość czystą ściereczką i zostawiam w temp. pokojowej na całą noc.
Rano myję śliwki, pozbawiam je pestek.
Do dużej miski wsypuję mąkę krupczatkę, otręby, kawałeczki zimnego masła i cukier. Wszystko rozcieram palcami, aż do uzyskania konsystencji kruszonki.
Kwadratową blachę wykładam papierem do pieczenia, przekładam do niej drożdżowe ciasto.
Dekoruję je śliwkami i kruszonką.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. (bez termoobiegu) i piekę w nim ciasto przez ok. 40-45 minut - na złoty kolor.
Najlepiej smakuje pierwszego dnia.
Smacznego! ;-)



Ps: Skąd mam ten cudny, ręcznie zdobiony talerzyk? Polecam zajrzeć do sklepu Make My Wonderland


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥_________________________

8 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. piękne zdjęcia :) ciasto na pewno przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne na jesień :)
    Zapraszam do siebie - http://jedzrosliny.blogspot.com/ :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno spróbuję! :) Zapraszam na swojego bloga. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio mam straszną ochotę na takie ciasto!
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
  5. Czym można zastąpić otręby?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, otręby najprościej możesz zastąpić mąką np. pełnoziarnistą bądź zwykłą, jeśli nie masz wyjścia. Fajny sposób to np. zmielenie w blenderze płatków owsianych :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

jestem na instagramie