01.10.2016

Rustykalna pełnoziarnista tarta z brzoskwiniami



Mówią, że to już ostatni tak ciepły weekend tego roku.
Korzystajmy więc i spędźmy ten czas na świeżym powietrzu :-)
Przyda się na pewno jakieś domowe ciasto.
Może rustykalna pełnoziarnista tarta z brzoskwiniami?


Rustykalna pełnoziarnista tarta z brzoskwiniami
/ przepis własny, składniki na ciasto o śr.35 cm/

- 220 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 20 g mąki orkiszowej
- 140 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 60 ml  zimnej maślanki/ kwaśnej śmietany lub  jogurtu naturalnego

dodatkowo:
- 4 bardzo dojrzałe brzoskwinie
- 2 łyżki płatków migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 1 jajko+ 1 łyżeczka wody lub mleka
- 2 lub 3 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cukru pudru

Z mąki, kawałeczków zimnego masła, cukru waniliowego i maślanki zagniatam zwarte ciasto.
Owijam je folią spożywczą i przekładam na dolną półkę lodówki, chłodzę w niej ciasto przez ok. 1 h.
W tym czasie obieram brzoskwinie i kroję je na plasterki, przekładam do miski i mieszam z cynamonem oraz łyżką brązowego cukru.
Schłodzone ciasto rozwałkowuję na okrągły placek o grubości ok. 4 mm, robię w nim dziurki za pomocą widelca, przekładam owoce i zawijam brzegi ciasta - do środka.
W szklance roztrzepuję jajko wraz z mlekiem i taj przygotowaną mieszaniną smaruję brzegi ciasta.
Na koniec posypuję je płatkami migdałów oraz brązowym cukrem.
Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni C. i piekę w nim ciasto przez ok. 40 minut.  Na ok. 15 minut przed końcem pieczenia umieszczam blachę bliżej dolnej grzałki i kontynuuję pieczenie. Tarta musi być rumiana. Wyjmuję ją, studzę i dekoruję cukrem pudrem. Świetnie smakuje też z kulką lodów waniliowych :-)

Smacznego!


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥_________________________

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię rustykalne tarty ;)
    Zapraszam do siebie - jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham takie rustykalne tarty! Zapraszam na nowy post!:) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/01/makaron-orkiszowy/

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje smaki! Jak pięknie i jesiennie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Olciku kochany pamiętam, że kiedyś piekłyśmy wspólnie podobną tartę ... do dziś pamiętam jej smak:).. ta jest równie cudowna:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.