Drożdżowych wypieków ciąg dalszy :-)
Tym razem główną rolę grają jabłka, żurawina i cynamon.
Przepis, który podaję poniżej jest wegański.
Wegańskie ciasto drożdżowe z jabłkami, żurawiną i cynamonową kruszonką
/ składniki na formę o wym. 10 x 20 cm/
- 2 1/3 szklanki mąki pszennej typ 550 "luksusowej"
- 1/2 szklanki ( 125 ml ) ciepłego mleka roślinnego
- 2 łyżki ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki oleju kokosowego ( o płynnej konsystencji)
- szczypta soli
- garść świeżej żurawiny
- 1 duże lub 2 małe jabłka
kruszonka:
- 4 łyżki mąki krupczatki
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju kokosowego o stałej konsystencji lub margaryny roślinnej
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
Z podgrzanego mleka, pokruszonych drożdży, odrobiny cukru i mąki robię rozczyn. Przykrywam go ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Następnie przesiewam do miski pozostałą mąkę, dodaję cukier waniliowy, wyrośnięty rozczyn, odrobinę soli i płynny olej kokosowy i zagniatam ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Gdy jest już wyrobione, przykrywam je ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do momentu aż podwoi swoją objętość (trwa to zazwyczaj ok. 1,5 h).
W tym czasie myję owoce- jabłka obieram i pozbawiam gniazd nasiennych, kroję w cienkie plasterki. Do dużej miski wsypuję mąkę krupczatkę, kawałeczki margaryny lub stałego oleju kokosowego, cynamon i cukier. Rozcieram wszystko palcami lub siekam nożem, aż do uzyskania konsystencji kruszonki.
Blaszkę w której będzie pieczone ciasto wykładam papierem do pieczenia i umieszczam w niej wyrośnięte ciasto drożdżowe, dekoruję owocami i kruszonką.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. i piekę w nim ciasto przez ok. 35-40 minut- na złoty kolor.
Smacznego! :-)
______________________________♥_________________________
Brak komentarzy
Prześlij komentarz