Powoli, niepostrzeżenie wdziera się do kalendarza złocisty i pachnący zbożem sierpień. Czereśnie i wiśnie ustępują miejsca jabłkom, śliwkom i morelom. Na pobliskich straganach coraz rzadziej widuję już moje ukochane jagody..
Oczywiście staram się jak mogę cieszyć się każdą chwilą i każdym owocem z osobna, dlatego piekę, smażę, wekuję i zamrażam.
Łapczywie chwytam te letnie dni, ale one mimo wszystko płyną jakoś tak... szybciej? :-)
Ostatnio rozsmakowuję się w śliwkach.
Przygotowałam z nich pyszną i bardzo prostą tartę, której ciasto składało się w większości z kaszy manny i otrębów pszennych. Koniecznie spróbuj :-)
Pełnoziarnista tarta ze śliwkami
/ składniki na formę o średnicy 24 cm/
kruche ciasto:
- 150 g kaszy manny
- 80 g mąki pszennej
- 20 g otrębów pszennych
- 125 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (używam domowego ekstraktu, przepis tutaj)
- szczypta soli
nadzienie:
- garść dojrzałych śliwek
- 1 łyżeczka brązowego cukru (można zastąpić go miodem/ syropem z agawy)
- 1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
Formę na tartę smaruję masłem i posypuję mąką pełnoziarnistą.
Mąkę przesiewam do miski, dodaję kaszę, otręby, pokrojone w kostkę masło, wsypuję cukier,sól i ekstrakt z wanilii, wbijam również jajka.
Wszystko zagniatam na zwarte i elastyczne ciasto. Zawijam w folię spożywczą i wkładam na 1 h do zamrażalnika.
Po tym czasie rozwałkowuję je na blacie posypanym mąką i przekładam do formy. Nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Podpiekam spód na złoty kolor, trwa to zazwyczaj około 15- 20 minut.
Następnie myję i pozbawiam pestek śliwki, rozkładam je na podpieczonym wcześniej kruchym spodzie, posypuję odrobiną brązowego cukru i cynamonu.
Zapiekam całość jeszcze przez ok. 30-40 minut- śliwki zaczną puszczać sok, dlatego ważne jest odpowiednio długie pieczenie.
Smacznego!
Ps: Często pytacie mnie skąd mam takie piękne dechy i inne drewniane wyroby.
Za tym wszystkim stoi polska, rodzinna marka W tym Sęk. Zachęcam do odwiedzenia ich sklepu.
______________________________♥_________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Czy można zastąpić masło np. olejem kokosowym ?
OdpowiedzUsuńTak można zastąpić olejem kokosowym, ale musi on mieć konsystencję stałą - być schłodzony.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSłonecznik dodaje smaku :D
OdpowiedzUsuńJeszcze w tym roku ze śliwkami nic nie robiłam, ale się już pojawiły. Bardzo fajna tarta :)
OdpowiedzUsuńMożna cukier zastąpić ksylitolem? :)
OdpowiedzUsuń