15.08.2016

Jogurtowy deser z chałwą kokosową i jagodami

  

Jogurtowe desery to idealni towarzysze letnich miesięcy.  Doskonale sprawdzają się jako pożywne, pełne witamin, słodkie przerywniki. Mają też jedną zaletę- są zimne! Do słodkości tego typu często zamiast świeżych owoców używam mrożonych (w szczególności jagód) . W ten sposób mój zamrażalnik jest gotowy na przyjęcie kolejnych paczuszek z darami lata. A... momentalnie rozpływające się w jogurcie owoce tworzą bardzo dekoracyjne esy-floresy. Ostatnio jestem na etapie zachwytu lnianą chałwą. Odkryłam ją dzięki sklepowi Pole na Stole i od tego czasu nie mogę się od niej oderwać. Nie zawiera sztucznych barwników, konserwantów, na próżno szukać w niej również dodanego cukru. Po prostu pychota! :-)

Jogurtowy deser z chałwą kokosową i jagodami
/ przepis własny, składniki dla 2 osób/

- 1 opakowanie małe jogurtu greckiego 
- ok. 30 g lnianej chałwy kokosowej (do kupienia tutaj)
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- szklanka jagód (mogą być mrożone)
Jagody myję i zostawiam na sitku.
Do miseczek przekładam jogurt, dodaję umyte jagody.
Płatki owsiane mieszam z wiórkami kokosa i posypuję nimi wierzch deseru.
Na samym końcu dekoruję wszystko pokruszoną chałwą.
Smacznego! :-)

Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!
______________________________♥_________________________

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.