Wegańska babka marmurkowa



Wegańska babka marmurkowa
/ przepis własny, składniki na formę o dług. 22cm/

- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
-1/4 szklanki mąki jaglanej
- 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego
- 1 szklanka mleka owsianego (można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym)
- 1 szklanka cukru pudru (zwykłego lub trzcinowego)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)
- 3 łyżki kakao bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody


dodatkowo:
- płynny olej kokosowy +1 łyżka kaszy manny (do wysmarowania formy)

Do mleka dodaję łyżkę octu i odstawiam na bok.
W tym czasie przesiewam do miski mąkę, dodaję cukier puder, cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia i dokładnie mieszam.
Dzielę mieszankę na dwie części, do jednej z nich dodaję kakao w proszku i znów mieszam.
Teraz do dwóch misek dodaję po 1/2 części mleka wymieszanego z octem i olejem.
Podłużną formę o długości 22 cm smaruję olejem i posypuję kaszą.
Przelewam do niej najpierw czekoladowe ciasto, a następnie waniliowe.
Następnie robię na środku ślad nożem (obie masy dzięki temu się połączą).
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. i piekę w nim babkę przez ok.45 minut (do tzw."suchego patyczka").
Kroję ciasto po zupełnym wystudzeniu.

Smacznego!




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

11 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. jest przepiękna! tak jak zdjęcia :) już dawno nie jadłam takiej baby, najmilej wspominam ją w wykonaniu Babci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. co zrobic zeby wyroslo i nie bylo zakalca? dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Składniki muszą być w tej samej temperaturze a mąka koniecznie dobrej jakosci i przesiana!

      Usuń
  3. czy olej kokosowy można zastąpić jakimś innym?

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie ja zrobiłam i jest PRZEPYSZNA! Dałam pół na pół olej kokosowy i rzepakowy,polałam ciemna czekolada i posypalam posiekanymi orzechami włoskimi. Babka jest sucha, tak jak oryginalna piaskowa. Nie czuć w niej braku jajek. No i zero śladu zakalca, wyrosła piękne. Bardzo bardzo polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. Co zrobić jak się nie ma octu jabłkowego ani cytryny? Można pominąć?

    OdpowiedzUsuń
  6. Cuuuudna! Jak będzie więcej czasu, to upieczemy na pewno! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Bez mąki jaglanej się nie obędzie? ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć zwykłej, pszennej jednak smak będzie inny i struktura tej babki może lekko ulec zmianie :-)

      Usuń

jestem na instagramie