Wegańska babka marmurkowa
/ przepis własny, składniki na formę o dług. 22cm/
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
-1/4 szklanki mąki jaglanej
- 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego
- 1 szklanka mleka owsianego (można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym)
- 1 szklanka cukru pudru (zwykłego lub trzcinowego)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią)
- 3 łyżki kakao bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody
dodatkowo:
- płynny olej kokosowy +1 łyżka kaszy manny (do wysmarowania formy)
Do mleka dodaję łyżkę octu i odstawiam na bok.
W tym czasie przesiewam do miski mąkę, dodaję cukier puder, cukier waniliowy, sodę, proszek do pieczenia i dokładnie mieszam.
Dzielę mieszankę na dwie części, do jednej z nich dodaję kakao w proszku i znów mieszam.
Teraz do dwóch misek dodaję po 1/2 części mleka wymieszanego z octem i olejem.
Podłużną formę o długości 22 cm smaruję olejem i posypuję kaszą.
Przelewam do niej najpierw czekoladowe ciasto, a następnie waniliowe.
Następnie robię na środku ślad nożem (obie masy dzięki temu się połączą).
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. i piekę w nim babkę przez ok.45 minut (do tzw."suchego patyczka").
Kroję ciasto po zupełnym wystudzeniu.
Smacznego!
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
jest przepiękna! tak jak zdjęcia :) już dawno nie jadłam takiej baby, najmilej wspominam ją w wykonaniu Babci :)
OdpowiedzUsuńco zrobic zeby wyroslo i nie bylo zakalca? dziekuje
OdpowiedzUsuńSkładniki muszą być w tej samej temperaturze a mąka koniecznie dobrej jakosci i przesiana!
Usuńczy olej kokosowy można zastąpić jakimś innym?
OdpowiedzUsuńRzepakowym :-)
UsuńWłaśnie ja zrobiłam i jest PRZEPYSZNA! Dałam pół na pół olej kokosowy i rzepakowy,polałam ciemna czekolada i posypalam posiekanymi orzechami włoskimi. Babka jest sucha, tak jak oryginalna piaskowa. Nie czuć w niej braku jajek. No i zero śladu zakalca, wyrosła piękne. Bardzo bardzo polecam
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszę :-)
UsuńCo zrobić jak się nie ma octu jabłkowego ani cytryny? Można pominąć?
OdpowiedzUsuńCuuuudna! Jak będzie więcej czasu, to upieczemy na pewno! <3
OdpowiedzUsuńBez mąki jaglanej się nie obędzie? ;(
OdpowiedzUsuńMożesz użyć zwykłej, pszennej jednak smak będzie inny i struktura tej babki może lekko ulec zmianie :-)
Usuń