09.02.2016

Bezglutenowe oponki serowe


Z karnawałem żegnam się takimi oto bezglutenowymi pączkami.



Bezglutenowe oponki serowe

/ przepis własny, składniki na 10 dużych oponek/

- 300 g mąki bezglutenowej ( 200 g mąki jaglanej, 50 g mąki ryżowej, 30 g mąki gryczanej i 20 g mąki z amarantusa)
- 150 g twarogu (zmielonego)
- 100 ml kwaśnej śmietany 18%
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki ksylitolu
- 1 kieliszek spirytusu
- 1/2 łyżeczki octu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 litr oleju 

dodatkowo;
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- migdały w płatkach
- 2 łyżki mleka
- cukier puder

Mąkę przesiewam do dużej miski, dodaję śmietanę, zmielony twaróg, spirytus, sodę, ksylitol, ocet i sól.
Wszystko dokładnie zagniatam za pomocą dłoni lub miksera z hakiem.
Przekładam całość na blat wysypany mąką i rozwałkowuję masę na placek o grubości 1,5 cm, wykrawam przy pomocy szklanki kółka i robię w każdym z nich za pomocą kieliszka dziurkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzewam tłuszcz i smażę partiami oponki.
Usmażone przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym- dzięki temu oponki "ociekną" z resztek tłuszczu.
Połowę oponek dekoruję czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypuję płatkami migdałów.
Pozostałą część obsypuję cukrem pudrem. 
Smacznego! :-)




Ps: Jeśli masz ochotę przygotować tradycyjną wersję oponek sięgnij po ten przepis.


Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

__________________________________________________________

3 komentarze:

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.