Zimą świetnie jest z samego rana rozgrzać się zdrowym i sycącym śniadaniem.
Gdy na stole ląduje owsianka..przepadam. Serio! :)
Ta z piernikiem i suszonymi owocami jest idealna w czasie jaki aktualnie mamy.
Ciemne i zimne grudniowe poranki otulam się taką właśnie porcją pysznego, sycącego posiłku.
Grudzień skłania do sięgania po suszone jabłka, śliwki, najlepsze o tej porze orzechy, cynamon. Wszędzie unosi się zapach piernika, czemu więc nie wykorzystać tych składników już z rana?
/ przepis własny, składniki na 1 miseczkę/
- 1/4 szklanki płatków owsianych (używam górskich)
- 1/2 szklanki wody (lub odrobina więcej)
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
- szczypta soli
- garstka orzechów (laskowych/ włoskich/migdałów)
- suszone jabłka, śliwki
- świeżo starty cynamon
- 1 lub 2 pokruszone pierniczki (przepis tutaj)
Do rondelka wsypuję płatki, zalewam wodą, dodaję sól i gotuję przez około 7 minut- od czasu do czasu mieszając.
Przekładam owsiankę do miski, dodaję pokrojone w kosteczkę suszone jabłka, śliwki, orzechy.
Wszystko to polewam płynnym miodem lub syropem z agawy, posypuję pokruszonymi pierniczkami i cynamonem.
Smacznego!
Uwagi:
Przyrządzam owsiankę tylko na wodzie, ale.. jeśli potrzebujesz odrobiny mleka lub jogurtu do niej, to nie żałuj sobie:)
Możesz również przyrządzić swoją owsiankę całkowicie na mleku.
Ps: I jeszcze mała inspiracja.Ostatnio od bliskiej osoby dostałam takiego oto "makaronowego" aniołka.
Prawda, że cudny? ;)
______________________________♥_________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Wygląda pysznie :> Jutro sama zabieram się do przygotowania mojej świątecznej wersji na bloga :)
OdpowiedzUsuńpyszne śniadanko
OdpowiedzUsuńUwielbiam owsianki. Taką zjadłabym z chęcia :)
OdpowiedzUsuńPyszna. Uwielbiam owsianki na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, a aniołek prezentuje się rewelacyjnie! :) śliczny
OdpowiedzUsuń