Kochani! Z okazji Świąt chciałabym Wam życzyć wszystkiego co najlepsze.
Zdrowia, szczęścia, pysznego jedzenia i mądrych rozmów:) Spędźcie Święta w otoczeniu ludzi, których kochacie.
I pamiętajcie! nie prezenty są najważniejsze, ale Wy sami :)
I pamiętajcie! nie prezenty są najważniejsze, ale Wy sami :)
Olga/ Waniliowa Chmurka
....
Pierniczki na zdjęciu przygotowałam według mojego ulubionego przepisu.
Charakteryzują się tym, że są mięciutkie, a ciasto na nie dojrzewa około 1 miesiąc.
Piekłam je już czwarty rok z rzędu:)
Biorą one udział w 8 Festiwalu Pierniczków!
Pierniczki świąteczne
/ przepis własny, składniki na około 60 pierniczków/
- 500 ml miodu pszczelego
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 500 ml miodu pszczelego
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 1/4 szklanki cukru brązowego
- 200 g masła
- 100 g smalcu
- 3 torebki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 1/2 łyżeczki sody
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 5 szklanek mąki pszennej
-1 1/2 szklanki mąki żytniej 720
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 200 g masła
- 100 g smalcu
- 3 torebki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 1/2 łyżeczki sody
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 5 szklanek mąki pszennej
-1 1/2 szklanki mąki żytniej 720
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich
- 50 g płatków migdałowych
- 20 g (1 opakowanie) kandyzowanej skórki cytrynowej
- 30 g suszonej żurawiny
- marmolada wieloowocowa lub powidła śliwkowe (dałam domowe powidła truskawkowe- pycha!)
do dekoracji:
- 50 g płatków migdałowych
- 20 g (1 opakowanie) kandyzowanej skórki cytrynowej
- 30 g suszonej żurawiny
- marmolada wieloowocowa lub powidła śliwkowe (dałam domowe powidła truskawkowe- pycha!)
do dekoracji:
- biała i gorzka czekolada
W garnku zagotowuję: miód, oba rodzaje cukru, masło, smalec i wszystkie przyprawy tak długo, aż cukier ulegnie rozpuszczeniu. Masę studzę, potem dodaję do niej sodę i proszek do pieczenia (będzie się nieco pieniła). Dodaję jajka, cały czas dokładnie ucierając, śmietanę i oba rodzaje mąki. Masa będzie dosyć rzadka, ale nie zniechęcaj się- tak ma być! Ciasto odstawiam w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki lub spiżarni) na kilka dni lub kilkanaście tygodni - ja zazwyczaj przygotowuję ciasto pod koniec listopada, a więc "leżakuje" 1 miesiąc.
A następnie...
Z ciasta wałkuję placki grubości około 1,5 cm. Następnie wycinam dowolne kształty: śnieżynki, serduszka, szyszki. Pieczemy około 10 -12 minut w 180 stopniach - nie za długo, tylko do momentu aż urosną i nabiorą złotej barwy.
Oba rodzaje czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej, przekładam do szprycy i dekoruję nią pierniczki.
Gdy stężeje za pomocą igły robię w pierniczkach dziurki i przewlekam je nitką, abym mogła powiesić je na choince.
Smacznego!
Smacznego!
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Pysznie wyglądają :D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSerdeczne życzenia radosnych Świąt
OdpowiedzUsuńw cieple rodziny, pięknie pachnącej choinki,
zdrowia i energii na co dzień oraz uśmiechu
i życzliwości na każdy dzień Nowego Roku.
Dziękuję!!!
UsuńI wzajemnie! :* dużo miłości, i radości. :)
OdpowiedzUsuń:*
UsuńI tobie też wszystkiego dobrego: )
OdpowiedzUsuńCudowne pierniczki Kochana! Życzę Tobie i Twoim Bliskim cudownych, zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia :)
OdpowiedzUsuńPiękne pierniczki!!! Również wesołych Świąt- dobrego, spokojnego czasu:)
OdpowiedzUsuńprezentują się wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńPrezentują się super! ale pytanie, czy ciasto koniecznie musi "leżakować", czy można od razu po wyrobieniu upiec z niego pierniczki? ;)
OdpowiedzUsuńMożna od razu:)
UsuńTo ja się dopytam czy smalec jest konieczny czy można go zamienić na jeszcze dodatkowe masło czy olej kokosowy , inny olej?
OdpowiedzUsuń