Przed Nami kolejny jesienny weekend. Z tej okazji mam dla Ciebie pyszny przepis na jesienną tartę serową z prażonymi jabłkami.
Będzie w sam raz pasowała do obecnie panującej aury.
Tarta serowa z prażonymi jabłkami
/ przepis własny, składniki na tartę o średnicy 24 cm/
ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 2 kopiaste łyżki mąki amarantusowej
- 3 łyżki cukru brązowego
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (domowej roboty, kliknij po przepis)
- szczypta soli
masa:
- 350 g twarożku sernikowego
- 1 jajko
- 1 kopiasta łyżka budyniu śmietankowego lub mąki ziemniaczanej
- ziarenka wydrążone z 1/2 laski wanilii
- 1/3 szklanki cukru pudru (można dać mniej lub więcej, jest to zależne od stopnia kwaskowatości twarożku użytego do masy)
dodatkowo:
- 3 małe jabłka
- 1.5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka brązowego cukru
do wysmarowania formy:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka semoliny lub bułki tartej
Formę do tarty smaruję masłem i posypuję ją semoliną lub bułką tartą.
Z mąki pszennej, amarantusowej, posiekanego nożem masła, żółtka, soli, cukru brązowego oraz ekstraktu zagniatam zwarte ciasto. Zawijam w folię i wkładam na minimum 30 minut do lodówki (na dolną półkę).
Po tym czasie rozwałkowuję ciasto na podsypanym mąką blacie i przekładam je do wysmarowanej masłem formy.
Nastawiam piekarnik do 180 stopni C., włączam termoobieg i piekę spód mojej tarty przez 15 minut- do momentu aż uzyska złoty kolor.
W dużej misce ubijam za pomocą miksera jajko z twarożkiem, dodaję cukier, budyń lub mąkę ziemniaczaną i ziarenka wydrążone z połowy laski wanilii.
Następnie myję i obieram jabłka, pozbawiam je również gniazd nasiennych i kroję w cienkie plasterki. Wkładam je do miski i łączę z cynamonem i 1 łyżeczką brązowego cukru.
Na podpieczony wcześniej spód przelewam masę sernikową i rozkładam na nim plasterki jabłek.
Piekę tartę przez 35 minut. Kroję po dokładnym wystudzeniu.
Smacznego!:)
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Ale piękna sceneria! Tarta wygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńTa tarta musi być pyszna! *.*
ale pięknie! pozdrawiam mroźnie i słonecznie :)
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się z wielką przyjemnością :)
OdpowiedzUsuń