Jagodzianki na mące chlebowej



Te bułeczki są mniej puszyste niż zwykłe jagodzianki. Za to bardziej rustykalne i retro.
Ciasto z mąką chlebową jest wyrazistsze w smaku, co nie zmienia faktu, że pyszne.



Jagodzianki
/  przepis własny, na 6 sztuk/

- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 200 g świeżych jagód
- 60 g miękkiego masła
- 125 ml ciepłego mleka
-10 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 35 g cukru waniliowego 
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

kruszonka:
- 50 g mąki
- 25 cukru waniliowego
- 25 g masła 

Z mąki, mleka, cukru i drożdży robię rozczyn- odstawiam go do wyrośnięcia.
Następnie przesiewam pozostałą mąkę, dodaję cukier (odejmujac 1 łyżkę), jedno jajko, resztę mleka, masło i sól.
Zagniatam elastyczne ciasto.
Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.
Jagody dokładnie oczyszczam z wszelakich patyczków, listków itd., myję, wsypuję do miseczki i dodaję mąkę ziemniaczaną oraz wcześniej odjętą 1 łyżkę cukru waniliowego. Odstawiam na bok.
Wyrośnięte ciasto dzielę  na 6 równych części i każdą wałkuję na okrągły, ale niewielki placuszek.
 Przekładam na niego 2 łyżki jagód i zaklejam. Tak samo postępuję z pięcioma pozostałymi.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układam bułeczki  i pozostawiam je na ok. 30 minut,  aby jeszcze troszkę wyrosły.
Z mąki, cukru o masła robię kruszonkę.
Jajko rozkłócam w kubku, smaruję bułeczki pędzelkiem i posypuję kruszonką.
Jagodzianki piekę w 180 stopniach (bez termoobiegu) przez ok. 20 minut- na złoty kolor.
Studzę na kuchennej kratce.
Smacznego!:)





Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

7 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Wyglądają cudnie! Ile jagód <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Zakochałam się w tej buteleczce! Skąd taką wytrzasnąc? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. I ta kruszonka <3 Jagodzianki górą! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo chętnie bym zjadła :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne są Olciku! :) Zjadłabym chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam jagodzianki, muszę koniecznie wypróbować przepis. :)
    pozdrawiam
    www.noteskulinarnyfiga.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm wyglądają tak samo pysznie jak moje ulubione z jednej z Mrągowskich cukierni.

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie