Te bułeczki są mniej puszyste niż zwykłe jagodzianki. Za to bardziej rustykalne i retro.
Ciasto z mąką chlebową jest wyrazistsze w smaku, co nie zmienia faktu, że pyszne.
Ciasto z mąką chlebową jest wyrazistsze w smaku, co nie zmienia faktu, że pyszne.
Jagodzianki
/ przepis własny, na 6 sztuk/
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750
- 200 g świeżych jagód
- 60 g miękkiego masła
- 125 ml ciepłego mleka
-10 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 35 g cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
kruszonka:
- 50 g mąki
- 25 cukru waniliowego
- 25 g masła
Z mąki, mleka, cukru i drożdży robię rozczyn- odstawiam go do wyrośnięcia.
Następnie przesiewam pozostałą mąkę, dodaję cukier (odejmujac 1 łyżkę), jedno jajko, resztę mleka, masło i sól.
Zagniatam elastyczne ciasto.
Odstawiam do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.
Jagody dokładnie oczyszczam z wszelakich patyczków, listków itd., myję, wsypuję do miseczki i dodaję mąkę ziemniaczaną oraz wcześniej odjętą 1 łyżkę cukru waniliowego. Odstawiam na bok.
Wyrośnięte ciasto dzielę na 6 równych części i każdą wałkuję na okrągły, ale niewielki placuszek.
Przekładam na niego 2 łyżki jagód i zaklejam. Tak samo postępuję z pięcioma pozostałymi.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układam bułeczki i pozostawiam je na ok. 30 minut, aby jeszcze troszkę wyrosły.
Z mąki, cukru o masła robię kruszonkę.
Jajko rozkłócam w kubku, smaruję bułeczki pędzelkiem i posypuję kruszonką.
Jagodzianki piekę w 180 stopniach (bez termoobiegu) przez ok. 20 minut- na złoty kolor.
Studzę na kuchennej kratce.
Smacznego!:)
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Wyglądają cudnie! Ile jagód <3
OdpowiedzUsuńZakochałam się w tej buteleczce! Skąd taką wytrzasnąc? ;-)
OdpowiedzUsuńI ta kruszonka <3 Jagodzianki górą! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Bardzo chętnie bym zjadła :))
OdpowiedzUsuńCudowne są Olciku! :) Zjadłabym chętnie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jagodzianki, muszę koniecznie wypróbować przepis. :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
www.noteskulinarnyfiga.blogspot.com
Mmmm wyglądają tak samo pysznie jak moje ulubione z jednej z Mrągowskich cukierni.
OdpowiedzUsuń