Gdy ujrzałam ten mazurek od razu wiedziałam, że muszę go mieć i ja.
Nic dziwnego- kruche ciasto, kokos, krem śmietankowy i domowej roboty dżem. Czy to może się nie udać? Nie może! Przy okazji okazało się, że dżem porzeczkowy, który zamykałam w słoiczkach w zeszłe wakacje pasuje tu jak ulał.
Słodycz kokosa i cierpkość czarnej porzeczki fajnie współgra i daje nieoczywisty słodko-kwaśny smak.
Jeśli znudziły Ci się pospolite makowe, kajmakowe czy czekoladowe mazurki ten przepis jest dla Ciebie! :)
Kokosowo-porzeczkowy mazurek z Rafaello
/ lekko zmodyfikowany przepis Doroty/
ciasto kruche:
- 175 g mąki krupczatki
- 100 g zimnego masła
- 25 g cukru pudru
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 1 żółtko
- szczypta soli
krem:
- 125 g serka mascarpone
- 125 ml śmietanki 30 lub 36%
- 1 łyżka cukru pudru
dodatkowo:
- mały słoiczek domowej roboty dżemu porzeczkowego
- 1/3 szklanki wiórków koksoowych
- pralinki Rafaello
Składniki na kruche ciasto mieszam w misce, zagniatam i zawijam w folię spożyczą.
Odstawiam na 1 h do lodówki. Po tym czasie rozwałkowuję je na blacie oprószonym mąką i formuję w kształt prostokąta.
Rozkładam na płaskiej blasze do pieczenia pergamin i przekładam na niego kruche ciasto.
Piekę je w temp. 200 stopni C. przez 15 minut- na złoty kolor.
Studzę.
Do dużej miski wlewam śmietankę oraz dodaję serek mascarpone wraz z łyżką cukru.
Wszystko dokładnie miksuję.
Na ostudzonym kruchym spodzie rozsmarowuję porzeczkowy dżem, a następnie krem śmietankowy.
Wszystko wykańczam wiórkami kokosowymi oraz pralinkami Rafaello.
Smacznego!
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Wesołego Alleluja !
OdpowiedzUsuńsmacznie !
Dziękuję i wzajemnie!:)
UsuńAle musiał być pyszny<3
OdpowiedzUsuńOj, musi smakować nieziemsko :) Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńNie mogłam od niego oderwać wzroku, jak zobaczyłam go na IG! :)
OdpowiedzUsuńTwój mazurek wygląda pięknie! *.*
OdpowiedzUsuńTo raffaello na wierzchu bardzo do mnie przemawia! :)
Zdrowych, radosnych i pysznych Świąt Ci życzę! :D
Też o nim myślałam, ale stanęło przy kajmakowym ... bo kokosowy to tylko dla mnie raczej by był:) .... Zdrowych i wesołych Świąt Olciku:0
OdpowiedzUsuńCoś dla mojej mamy! Uwielbia rafaello i dżem z czarnej porzeczki to Jej ulubiony
OdpowiedzUsuńPyszne nadzienie:)
OdpowiedzUsuń