30.03.2015

Babka piaskowa z wiśniowym lukrem



Wiśniowy lukier to przepyszna odmiana tego zwyczajnego.
Dzięki niemu moja cytrynowa babka nabrała zupełnie innego smaku.
Jeśli w Twojej spiżarni również są słoiki wydrylowanych wiśni, nie wahaj się i przygotuj tą babę! :)


Babka piaskowa z polewą wiśniową
/ przepis własny, składniki na dużą formę babkową z kominem/

- 200 g przesianej mąki pszennej
- 100 g przesianej mąki ziemniaczanej
- 180 g cukru kryształu
- 200 g masła o temp. pokojowej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 łyżka aromatu cytrynowego

wiśniowy lukier:
- 1 duży słoik wiśni 
- 3/4 szkl. cukru pudru

dodatkowo:
- masło + bułka tarta (do przygotowania foremki)


Formę smaruję masłem i posypuję bułką tartą. 
Jajka ubijam wraz z cukrem do białości- około 10 minut.
Masa powinna być bardzo puszysta i podwoić swoją objętość.
Mąkę przesiewam przez sitko, mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy jajecznej, mieszam.
Dodaję sok i aromat  z cytryny.
Masło roztapiam w garnuszku, studzę i dodaję do masy.
Ciasto przelewam do wcześniej przygotowanej formy i piekę w temp. 170 st. C. przez około 50 minut.
Na koniec sprawdzam patyczkiem, jeśli jest suchy- babka jest upieczona.
Umieszczam ją na kratce do studzenia ciasta, aby ostygła.
W tym czasie ucieram cukier puder wraz z wiśniami i polewam ciasto.
Smacznego!




Śledź mój profil na Facebooku i  Instagramie!

______________________________♥____________________________

13 komentarzy:

  1. Wiśniowy lukier już czuję, że może być moim ulubionym. Piękna baba, Olciaku. :-)
    Pozdrawiam
    Ania D.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lukier wiśniowy? Biorę od razu<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Babkę piaskową jadłam nie raz, ale z wiśniowym lukrem jeszcze nigdy :]

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ pyszna baba! uwielbiam wiśnie w połączeniu z ciastem!

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczna , ten lukier to odcedzone wiśnie utarte z cukrem tak? a takie mrożone dałyby radę ? Bo nie mam słoika z wiśniami :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie! oj obawiam się, że mrożone mogłyby z lukrem utworzyć "paćkę" :(

      Usuń
  6. Z wiśniowym lukrem musiała smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.