Wiśniowy lukier to przepyszna odmiana tego zwyczajnego.
Dzięki niemu moja cytrynowa babka nabrała zupełnie innego smaku.
Jeśli w Twojej spiżarni również są słoiki wydrylowanych wiśni, nie wahaj się i przygotuj tą babę! :)
Babka piaskowa z polewą wiśniową
/ przepis własny, składniki na dużą formę babkową z kominem/
- 200 g przesianej mąki pszennej
- 100 g przesianej mąki ziemniaczanej
- 180 g cukru kryształu
- 200 g masła o temp. pokojowej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 łyżka aromatu cytrynowego
wiśniowy lukier:
- 1 duży słoik wiśni
- 3/4 szkl. cukru pudru
dodatkowo:
- masło + bułka tarta (do przygotowania foremki)
Formę smaruję masłem i posypuję bułką tartą.
Jajka ubijam wraz z cukrem do białości- około 10 minut.
Masa powinna być bardzo puszysta i podwoić swoją objętość.
Mąkę przesiewam przez sitko, mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy jajecznej, mieszam.
Dodaję sok i aromat z cytryny.
Masło roztapiam w garnuszku, studzę i dodaję do masy.
Ciasto przelewam do wcześniej przygotowanej formy i piekę w temp. 170 st. C. przez około 50 minut.
Na koniec sprawdzam patyczkiem, jeśli jest suchy- babka jest upieczona.
Umieszczam ją na kratce do studzenia ciasta, aby ostygła.
W tym czasie ucieram cukier puder wraz z wiśniami i polewam ciasto.
Smacznego!
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Wiśniowy lukier już czuję, że może być moim ulubionym. Piękna baba, Olciaku. :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania D.
Lukier wiśniowy? Biorę od razu<3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBabkę piaskową jadłam nie raz, ale z wiśniowym lukrem jeszcze nigdy :]
OdpowiedzUsuńTo polecam
Usuńależ pyszna baba! uwielbiam wiśnie w połączeniu z ciastem!
OdpowiedzUsuńMasz rację- jest świetne
UsuńRewelacja Olcik! :)
OdpowiedzUsuńdzięki Majanko!
UsuńŚliczna , ten lukier to odcedzone wiśnie utarte z cukrem tak? a takie mrożone dałyby radę ? Bo nie mam słoika z wiśniami :(
OdpowiedzUsuńdokładnie! oj obawiam się, że mrożone mogłyby z lukrem utworzyć "paćkę" :(
UsuńZ wiśniowym lukrem musiała smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuń