To kolejna wersja pszenno-żytniego chleba na zakwasie w tym miesiącu.
I coś czuję, że nie ostatnia :)
I coś czuję, że nie ostatnia :)
Czeski wiejski chleb
/ przepis pochodzi z forum Cin Cin, podaję z moimi zmianami/
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego ( Jak przygotować zakwas na chleb? To proste kliknij tu)
- 300 g letniej wody
- 400 g mąki pszennej typ 550
- 100 g mąki żytniej razowej
- 10 g (2 łyżeczki) soli
- 10 g świeżych drożdży
- szczypta cukru
Wodę wlewam do miski, dodaję cukier i świeże drożdże. Mieszam i odstawiam na 10 minut.
Po tym czasie dodaję przesianą mąkę, sól oraz zakwas.
Ciasto będzie dosyć rzadkie, jednak dające się swobodnie zagniatać za pomocą łyżki.
Przykrywam czystą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia- na około 2,5 h.
Rozgrzewam piekarnik do 250 stopni C. i wkładam do niego żeliwny garnek (razem z pokrywką). Po upływie 20 minut zdejmuję pokrywkę (uważam, żeby się nie poparzyć!!!).
I wkładam do garnka wyrośnięty chleb posypany żytnią mąką. Nakładam pokrywkę, zamykam drzwiczki piekarnika i piekę w 230 stopniach C. przez 20 minut, po tym czasie z garnka zdejmuję pokrywkę i dopiekam chleb jeszcze przez ok. 10-15 minut, na złoty kolor.
Chleb kroję dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Smakowicie! ;D
OdpowiedzUsuńRewelacyjny:)
OdpowiedzUsuńCudowny bochen! Samo dobro w każdym okruszku :)
OdpowiedzUsuńPS. Pięknie tu u Ciebie, będę zaglądał :)
Dlaczego czeski? :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo... chrupiąco :)
OdpowiedzUsuńCo sezon obiecuję sobie, że w końcu spróbuje po raz pierwszy upiec...;)
OdpowiedzUsuń