Kruche o smaku piernika z jabłkami, gruszkami i żurawiną


Tuż po Święcie Zmarłych, a kilka dni przed 11-stym listopada nastał w końcu ten dzień, kiedy zobaczyłam ustrojone centrum handlowe. No tak.. pieniądz rządzi rynkiem, więc firmy dwoją się i troją, aby podwoić a może i potroić swoje zyski przed Świętami. 


W sumie nie mam nic przeciwko pierniczkom w połowie listopada. To nawet mój mały rytuał- ciasto na nie zagniotę w sobotę, aby zdążyło "dojrzeć" do Wigilii.
Lubię to całe wyczekiwanie.. testowanie nowych przepisów, nadawanie tradycyjnym potrawom nowoczesnego sznytu, planowanie dekoracji i słuchanie chillowych, zimowych kawałków.
Jednak jeśli chodzi o ustrojoną choinkę i uśmiechniętego Mikołaja to już lekka przesada.
Niech to będzie zarezerwowane na grudzień!
...
Zapach piernika chodził za mną dobry kawałek czasu. Będąc przez kilka mglistych i zimnych dni nad naszym polskim morzem marzyłam o cudownym, korzennym, lekko ciągnącym się cieście.


 Tuż po powrocie okazało się, że kuchenna szafka nadal czeka na uzupełnienie zapasu miodu, dlatego piernikowe pragnienia musiały ulec małej transformacji. Moja wyobraźnia poszła w stronę kruchego ciasta wypełnionego jesiennymi owocami. I to był strzał w dziesiątkę! :)



/ przepis własny, składniki na 1 tortownicę o średnicy 24 cm/

ciasto:
- 120 g miękkiego masła
- 100 g mąki ryżowej
- 80 g mąki owsianej
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

nadzienie:
- 2 duże jabłka
- 1 gruszka
- garstka świeżej żurawiny
-2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka kaszy manny

do dekoracji:
- cukier puder 

Z masła, mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, soli i przyprawy do piernika zagnieć elastyczne ciasto.
Zawiń je w folię spożywczą i włóż na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie podziel ciasto na dwie części. 
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Wylep jej dno jedną z części kruchego surowego ciasta.
Ponakłuwaj widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C. na złoty kolor- około 10 minut.
Następnie umyj owoce, jabłka i gruszki obierz, pokrój w dość grubą kostkę.



Wrzuć do miski, dodaj żurawinę, cukier i kaszę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Wyłóż owoce na podpieczony spód i przykryj resztą surowego ciasta.


Piecz placek w 190 stopniach C. przez ok. 40 minut- na złoty kolor. 
Po wystudzeniu posyp go cukrem pudrem i pokrój.
Smacznego!


Chcesz być na bieżąco?
Śledź mój profil na Instagramie!

______________________________♥____________________________



12 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. ciasto wygląda pysznie, a zdjęcia piękne! takie jasne, miłe dla oka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, ciasto proste i przyjemne w przygotowaniu- aromatoterapia jak się patrzy!:D

      Usuń
  3. I'm not sure if you can read this comment, but I hope you can! This dessert is soooo pretty! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda idealnie, a zdjęcia są prześliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto pięknie się prezentuje! Też uważam, że mikołaje z czekolady w supermarketach razem z sankami w październiku (!) to dziwny widok...Staram się to ignorować i czekać na moment, w którym to będę jak należy myśleć o Świętach :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przyznam, że takiej wersji ciasta kruchego jeszcze nie próbowałam. Wygląda doskonale i pewnie tak samo smakuje. I jak ładnie podałaś:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak dla mnie bomba Olciku:) buziaki zasyłam

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne połączenie, też myślałem o kruchym spodzie z piernikową nutą. Pewnie wykorzystam ten pomysł :D

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie