04.10.2014

Wyniki konkursu z KarmelLOVE


Kochani!
Dziękuję za tak liczny udział w konkursie z czekoladą KarmelLOVE. Stworzyliście tak dużo przepysznych i inspirujących przepisów :)

Oto wyniki:

I miejsce-   Grillowana bagietka z gruszką, ementalerem i prażonymi solonymi migdałami w polewie karmelowej

II miejsce- KarmeLOVE tiramisu z solonymi orzeszkami

III miejsce- Crème brûlée z czekoladą karmelową, malinami i jeżynami


Grillowana bagietka z gruszką, ementalerem i prażonymi solonymi migdałami w polewie karmelowej
/autorką przepisu jest Magda/

- 1 bagietka
- 2 gruszki
- 200 gramów ementalera
- 100 gramów migdałów
- tabliczka czekolady Wedel KarmelLOVE

Bagietkę grillujemy z jednej strony, po czym odwracamy ją i układamy na niej plastry gruszki oraz sera i grillujemy nadal (aż bagietka osiągnie naszą ulubioną chrupkość a ser ulegnie roztopieniu). Migdały prażymy na suchej patelni z dodatkiem soli. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Bagietkę z ementalerem polewamy roztopioną czekoladą, i posypujemy prażonymi migdałami. 
Taka bagietka jest idealna na jesienne wieczory, szczególnie polecana dla miłośników nieskomplikowanych rozkoszy dla podniebienia :)



KarmeLOVE tiramisu z solonymi orzeszkami

/autorką przepisu jest Nashelly/



- 500 g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 100 g czekolady Wedel KarmelLOVE karmelowej
- 100 g czekolady Wedel KarmelLOVE karmelowej z solonymi orzeszkami
- biszkopty ladyfingers (do tiramisu)
- 1 filiżanka mocnej kawy, wymieszanej z likierem Bailey`s
- 1 puszka solonych orzeszków ziemnych


Obie tabliczki czekolady stopić osobno w dwóch miseczkach w kąpieli wodnej, przestudzić. Żółtka ubić mikserem na puch, a następnie zmiksować z mascarpone. Masę podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać roztopioną czekoladę karmelową, do drugiej - karmelową z orzeszkami.
Przygotować prostokątne, przezroczyste naczynie. Biszkopty kolejno maczać w kawie z likierem i układać warstwę na spodzie naczynia. Przykryć kremem mascarpone z czekoladą karmelową (bez orzeszków). Na to wyłożyć drugą warstwę biszkoptów, również maczając je w kawie. Pokryć kremem mascarpone z czekoladą karmelową z orzeszkami. Posypać solonymi orzeszkami.
KarmelLOVE niebo...



Crème brûlée z czekoladą karmelową, malinami i jeżynami
/ autorką przepisu jest Agnieszka/


Składniki:
400 ml śmietanki 30%
4 żółtka
60 g cukru
100 g czekolady Wedel KarmelLOVE karmelowej
maliny
jeżyny
płatki migdałowe

Delikatnie podgrzewam śmietanę z połamaną czekoladą Wedel KarmelLOVE karmelową do czasu, aż czekolada się rozpuści. 
W osobnym garnku ubijam żółtka z cukrem. Następnie powoli i stopniowo wlewam masę śmietanowo-czekoladową do żółtek, stale mieszając.
W żaroodpornym naczyniu ustawiam kokilki, do których wlewam przygotowaną masę, po czym napełniam naczynie żaroodporne gorącą wodą do połowy wysokości kokilek. Wstawiam naczynie do piekarnika rozgrzanego do 150°C i piekę przez 30-35 minut. 
Po wyjęciu z pieca studzę i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
Po schłodzeniu posypuję wierzch cienką warstwą cukru i karmelizuję przy pomocy palnika.*
Gotowy crème brûlée posypuję malinami, jeżynami i płatkami migdałowymi, ewentualnie przyozdabiam kleksem bitej śmietany.

W wersji alternatywnej można zapiec wspomniane owoce pod crème brûlée – sposób przygotowania jest taki sam, przy czym owoce zalewamy kremem już na etapie zapiekania masy. Gorąco polecam – maliny i jagody nabierają wtedy wyjątkowego aromatu i jeszcze lepiej przełamują słodycz krem:)

*jeżeli nie posiadamy specjalnego palnika, możemy wstawić krem na najwyższy poziom piekarnika i przy włączonej opcji „grill” karmelizować cukier przez ok. 3-5 minut.



Serdecznie gratuluję zwyciężczyniom!:)


______________________________♥____________________________

6 komentarzy:

  1. Dzięki wielkie, ale super wieści :D Pozostałe przepisy wyglądają mega kusząco, może jakiś wypróbuję z wygranymi słodyczami, o ile ich wcześniej nie zjem, haha :) Pozdrawiam, Nashelly :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, bardzo bardzo dziękuję za wyróżnienie!:) Podpisuję się pod Nashelly - dziewczyny zamieściły dużo smakowitych przepisów:) Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. wow... ementaler z białą czekoladą??
    chyba się nie odważę... ;)

    gratuluję wygranym!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie z białą, ale z karmelową:) Ona ma zupełnie inny smak niż biała- mniej słodki :)

      Usuń
  4. Bardzo dziękuję za uznanie dla mojego skromnego przepisu. Gratuluję zwyciężczyniom :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) cała przyjemność po mojej stronie!

      Usuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.