Kochani!
Dziękuję za tak liczny udział w konkursie z czekoladą KarmelLOVE. Stworzyliście tak dużo przepysznych i inspirujących przepisów :)
Oto wyniki:
I miejsce- Grillowana bagietka z gruszką, ementalerem i prażonymi solonymi migdałami w polewie karmelowej
II miejsce- KarmeLOVE tiramisu z solonymi orzeszkami
III miejsce- Crème brûlée z czekoladą karmelową, malinami i jeżynami
Grillowana bagietka z gruszką, ementalerem i prażonymi solonymi migdałami w polewie karmelowej
/autorką przepisu jest Magda/
- 1 bagietka
- 2 gruszki
- 200 gramów ementalera
- 100 gramów migdałów
- tabliczka czekolady Wedel KarmelLOVE
Bagietkę grillujemy z jednej strony, po czym odwracamy ją i układamy na niej plastry gruszki oraz sera i grillujemy nadal (aż bagietka osiągnie naszą ulubioną chrupkość a ser ulegnie roztopieniu). Migdały prażymy na suchej patelni z dodatkiem soli. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Bagietkę z ementalerem polewamy roztopioną czekoladą, i posypujemy prażonymi migdałami.
Taka bagietka jest idealna na jesienne wieczory, szczególnie polecana dla miłośników nieskomplikowanych rozkoszy dla podniebienia :)
KarmeLOVE tiramisu z solonymi orzeszkami
/autorką przepisu jest Nashelly/
- 500 g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 100 g czekolady Wedel KarmelLOVE karmelowej
- 100 g czekolady Wedel KarmelLOVE karmelowej z solonymi orzeszkami
- biszkopty ladyfingers (do tiramisu)
- 1 filiżanka mocnej kawy, wymieszanej z likierem Bailey`s
- 1 puszka solonych orzeszków ziemnych
- 2 żółtka
- 100 g czekolady Wedel KarmelLOVE karmelowej
- 100 g czekolady Wedel KarmelLOVE karmelowej z solonymi orzeszkami
- biszkopty ladyfingers (do tiramisu)
- 1 filiżanka mocnej kawy, wymieszanej z likierem Bailey`s
- 1 puszka solonych orzeszków ziemnych
Obie tabliczki czekolady stopić osobno w dwóch miseczkach w kąpieli wodnej, przestudzić. Żółtka ubić mikserem na puch, a następnie zmiksować z mascarpone. Masę podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać roztopioną czekoladę karmelową, do drugiej - karmelową z orzeszkami.
Przygotować prostokątne, przezroczyste naczynie. Biszkopty kolejno maczać w kawie z likierem i układać warstwę na spodzie naczynia. Przykryć kremem mascarpone z czekoladą karmelową (bez orzeszków). Na to wyłożyć drugą warstwę biszkoptów, również maczając je w kawie. Pokryć kremem mascarpone z czekoladą karmelową z orzeszkami. Posypać solonymi orzeszkami.
KarmelLOVE niebo...
Crème brûlée z czekoladą karmelową, malinami i jeżynami
/ autorką przepisu jest Agnieszka/
/ autorką przepisu jest Agnieszka/
400 ml śmietanki 30%
4 żółtka
60 g cukru
100 g czekolady Wedel KarmelLOVE karmelowej
maliny
jeżyny
płatki migdałowe
Delikatnie podgrzewam śmietanę z połamaną czekoladą Wedel KarmelLOVE karmelową do czasu, aż czekolada się rozpuści.
W osobnym garnku ubijam żółtka z cukrem. Następnie powoli i stopniowo wlewam masę śmietanowo-czekoladową do żółtek, stale mieszając.
W żaroodpornym naczyniu ustawiam kokilki, do których wlewam przygotowaną masę, po czym napełniam naczynie żaroodporne gorącą wodą do połowy wysokości kokilek. Wstawiam naczynie do piekarnika rozgrzanego do 150°C i piekę przez 30-35 minut.
Po wyjęciu z pieca studzę i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po schłodzeniu posypuję wierzch cienką warstwą cukru i karmelizuję przy pomocy palnika.*
Gotowy crème brûlée posypuję malinami, jeżynami i płatkami migdałowymi, ewentualnie przyozdabiam kleksem bitej śmietany.
W wersji alternatywnej można zapiec wspomniane owoce pod crème brûlée – sposób przygotowania jest taki sam, przy czym owoce zalewamy kremem już na etapie zapiekania masy. Gorąco polecam – maliny i jagody nabierają wtedy wyjątkowego aromatu i jeszcze lepiej przełamują słodycz krem:)
*jeżeli nie posiadamy specjalnego palnika, możemy wstawić krem na najwyższy poziom piekarnika i przy włączonej opcji „grill” karmelizować cukier przez ok. 3-5 minut.
Serdecznie gratuluję zwyciężczyniom!:)
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Dzięki wielkie, ale super wieści :D Pozostałe przepisy wyglądają mega kusząco, może jakiś wypróbuję z wygranymi słodyczami, o ile ich wcześniej nie zjem, haha :) Pozdrawiam, Nashelly :)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo bardzo dziękuję za wyróżnienie!:) Podpisuję się pod Nashelly - dziewczyny zamieściły dużo smakowitych przepisów:) Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńwow... ementaler z białą czekoladą??
OdpowiedzUsuńchyba się nie odważę... ;)
gratuluję wygranym!! :)
Nie z białą, ale z karmelową:) Ona ma zupełnie inny smak niż biała- mniej słodki :)
UsuńBardzo dziękuję za uznanie dla mojego skromnego przepisu. Gratuluję zwyciężczyniom :)
OdpowiedzUsuń:)) cała przyjemność po mojej stronie!
Usuń