Jagielnik, czyli ciasto z kaszy jaglanej


Jagielnik to bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej.
W smaku przypomina sernik, lecz nie ma w składzie ani grama! twarogu. Jest trochę jak wielki zapieczony pudding.To super opcja dla osób, które podobnie jak ja - przepadają za kaszą jaglaną i wciąż poszukują nowych pomysłów na zdrowe desery z jej wykorzystaniem. Przygotowanie jagielnika nie jest  trudne.Właściwie najbardziej zajmującą czynnością jest ugotowanie kaszy-później to już tylko miksowanie i pieczenie :)



/ przepis z moimi niewielkimi zmianami podaję za Olgą, składniki na tortownicę o średnicy 24 cm/


masa:
- 2 woreczki kaszy jaglanej (200 g)
- 4 szklanki pełnotłustego mleka
- 1 puszka mleka kokosowego
- 60 g masła
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki rodzynek
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


spód:
- 100 g bezglutenowych ciasteczek (użyłam czekoladowych)
- 100 g bezglutenowych płatków śniadaniowych 
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
-  2 łyżki jogurtu naturalnego
- 50 g masła

dodatkowo:
- cukier puder

Na dnie tortownicy wykładam papier do pieczenia.
Do malaksera wkładam ciasteczka, cukier, mąkę ziemniaczaną, miękkie masło oraz płatki śniadaniowe i kruszę je na drobny "piasek". Mieszam wszystko z jogurtem naturalnym i rozkładam na spodzie blachy.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Na sitku o drobnych oczkach dokładnie płuczę kaszę jaglaną ( dzięki temu pozbywam się nieprzyjemnej goryczki).
Następnie zagotowuję 1 litr mleka, wsypuję kaszę i gotuje ją na wolnym ogniu- stale mieszając przez ok. 15 minut, dodaję masło. Następnie wlewam mleko kokosowe, wszystko dokładnie blenduję na papkę.
Dodaję cukier, rodzynki, ekstrakt, mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszam. Próbuję- masa jest pyszna.
Przelewam ją na wcześniej podpieczony spód i piekę w piekarniku ok.45 minut.
Studzę i odstawiam na noc do lodówki. Po tym czasie kroję ciasto i podaję posypane cukrem pudrem lub nie;)
Smacznego!






______________________________♥____________________________

32 komentarze

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Wygląda idealnie *.* Mogłabym kawałek? :P

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto nie dosyć, ze pyszne to jeszcze bardzo zdrowe! zdecydowanie wato upiec i się przekonać :) Twoje wyszło świetnie i zdjęcia piękne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Brownie z kaszy jaglanej robiłam, ale jagielnika nie! Jeśli w weekend starczy mi czasu to zrobię :) Chyba nie muszę powtarzać , że twoje zdjęcia są piękne? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brownie z kaszy jaglanej jest pyszne. Jagielnik smakuje jednak nieco inaczej..
      Dziękuję za pochwałę zdjęć :))

      Usuń
  4. kasza jaglana świetnie sprawdza się w ciastach! w mojej kuchni gości na co dzień! pysznie wygląda to ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie muszę spróbować takiego jagielnika!: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny sernik-jagielnik! *.*
    Zachwycasz zdjęciami! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda jak prawdziwy sernik, w życiu nie powiedziałabym, że to z kaszy jaglanej! koniecznie muszę wypróbować ten przepis ;)

    zapraszam na http://bakaliowy-swiat.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobiłam go w końcu! jest obłędny, zdjęcia u mnie na blogu ;) dziękuję serdecznie za inspirację ;)

      Usuń
  9. Pysznie się prezentuje!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Płatki śniadaniowe, czyli jakie? Owsiane czy może kukurydziane? :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie robiłam jeszcze , nie wiem, czy zrobię, ale kusi. Fajnie wygląda. Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajny! I piękna nazwa ciasta :)0

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę w końcu spróbować taki zrobić, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam kaszę jaglaną, a na słodko to już w ogóle :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  15. A, w którym momencie dodaję 60 g masła, które jest wymienione w składzie masy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaraz po ugotowaniu kaszy- kiedy jest jeszcze ciepła.

      Pozdrawiam

      Usuń
  16. Zamierzam zrobić to ciacho, nie wiem tylko ile gram powinna mieć puszka, mam meko w kartoniku 250 ml, czy to wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co :)
      Również pozdrawiam i życzę udanego wypieku, proszę koniecznie dać znać jak efekty :)

      Usuń

jestem na instagramie