05.05.2014

Chleb pszenno-żytni na zakwasie


Dziś podaję przepis na idealny chleb pszenno- żytni na zakwasie.
Jeśli nie wiesz jak przygotować zakwas odsyłam Cię tu, a jeśli jesteś szczęśliwą posiadaczką/ posiadaczem tegoż produktu to nie masz na co czekać. Wystarczą: wolne popołudnie, dobre chęci i składniki.
A .. następnego dnia królewskie śniadanie masz gwarantowane :)


/ przepis własny, składniki na 1 duży chleb/
- 450 g mąki pszennej typ 550
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 240 g zakwasu żytniego
- 460 g ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżka (10 g) soli
- 1 łyżeczka kminku
dodatkowo:
- 1 łyżka oleju
- 30 g ziaren słonecznika (można pominąć lub zastąpić innymi ziarnami/ otrębami etc.)
W misce wymieszaj przesianą mąkę, sól, wodę, drożdże, zakwas, kminek na jednolitą papkę.
Masa będzie klejąca i raczej nie będzie dawała się swobodnie formować.
Tak przygotowane ciasto chlebowe odstaw na ok. 2,5 h-do wyrośnięcia.
Po tym czasie dużą keksówkę (moja miała wymiary 30 x 12 cm) wysmaruj olejem (przyda się do tego kuchenny pędzelek) i przełóż do niej chleb.
Znów pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1 h.
Wyrośnięty posyp ziarnami słonecznika.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. (bez termoobiegu) i piecz w nim chleb przez ok. 45 minut.
Upieczony chleb popukany od spodu wydaje głuchy odgłos.
Krój dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Przechowuj zawinięty w lnianą ściereczkę.
Smacznego!
Wskazówki:
Zamiast 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej możesz użyć mąki orkiszowej pełnoziarnistej.
Ziarna słonecznika nie są niezastąpione, jeśli ich nie lubisz/ nie posiadasz itd. możesz spokojnie zastąpić je otrębami, innymi pestkami lub po prostu pominąć.
Jeśli chodzi o kminek, to on także jest w tym przepisie opcjonalny.
Aby wzbogacić nieco nutę smakową tego chleba możesz dodać do surowego ciasta pokrojone śliwki lub morele. Doskonale sprawdzą się też jagody goji czy łyżeczka miodu. Wszystko zależy od Twojego gustu i dostępnych składników.

 ______________________________♥____________________________

8 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda tan Twój chlebek a do tego te apetyczne zdjęcia:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. domowy chleb zupełnie zmienia perspektywę, potem nie można przestać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie zawsze na zakwasie lub na drożdżach. Takiej mieszanki chyb a jeszcze nie było ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę podsunąć mamie ten przepis. Zdjęcie z serkiem rozkoszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne zdjęcia, zwłaszcza to z serem w kształcie serduszka. :)
    Chlebek z pewnością smakuje doskonale. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały chleb Olciku .....:) a takie serduszkowe sery to gdzie sprzedają?:):):) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne chleby wypiekasz, Waniliowa Chmurko.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.