18.05.2014

Waniliowa Panna Cotta z truskawkowym musem


Na targu pojawiły się pierwsze polskie truskawki. Aby godnie zainaugurować sezon na nie przygotowałam pyszny włoski deser. Panna Cotta - bo o niej mowa ma konsystencję chmurki, a truskawkowe wykończenie dodaje jej wiosennego, polskiego akcentu. Nie jest skomplikowana w przygotowaniu. Wprost idealnie wpasowuje się w klimat ciepłego majowego popołudnia.
/ przepis dla 4 osób/
- 250 ml śmietanki 36%
- 250 ml mleka
- 85 g drobnego cukru
- 1, 5 łyżki (15 g) żelatyny
- laska wanilii
mus:
- garść świeżych truskawek
-  1 łyżka cukru
 Do małego rondelka lub garnka wlewamy mleko oraz przekładamy śmietankę, dodajemy cukier, przekrojoną na pół laskę wanilii i podgrzewamy.

 W tym czasie do szklanki wsypujemy żelatynę, zalewamy wodą i odstawiamy na 5 minut, aby napęczniała. Wyjmujemy z garnka laskę wanilii. Do podgrzanego mleka dodajemy namoczoną żelatynę i dokładnie mieszamy miksturę przez ok. 3 minuty.
Po tym czasie rozlewamy śmietankową masę do filiżanek lub małych miseczek i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy desery będą już całkowicie wystudzone, a ich powierzchnia lekko ścięta wstawiamy je do lodówki na około 4 h.
Następnie wyjmujemy z lodówki i przekładamy desery na talerzyki. W wyjęciu panna cotty pomaga większe naczynie z ciepłą wodą. Deser będący w foremce i zanurzony na 1 minutę w ciepłej wodzie znacznie lepiej odchodzi od ścianek filiżanki/miseczki.

Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek, kilka sztuk zostawiamy do dekoracji, resztę miksujemy z odrobiną cukru blenderem.

 Polewamy tak powstałym musem każdy deser i dekorujemy truskawkami.
Smacznego!

Ps: Przepis można też znaleźć na stronie cukru Królewskiego klik


 ______________________________♥____________________________

5 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale, z truskawkami musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie nieskomplikowane desery: ) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie mogę się już doczekać naszych truskawek- z taką Pana Cottą bardzo chętnie bym je zjadła! Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka delikatna, pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada swietnie:) ten mus tak kusi:3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.