Chleb z ziarnami i morelami


/przepis własny, składniki na 1 duży bochenek/

- 300 g mąki pszennej typ 550
- 50 g mąki jaglanej pełnoziarnistej
- 350 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 1/2 łyżeczki soli

dodatki:
- garść mieszanki ziaren (u mnie: ziarna sezamu, siemienia lnianego i pestek dyni)
- garść suszonych moreli

Wodę wlewamy do miski, dodajemy cukier i świeże drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę pszenną i jaglaną.
Morele kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy razem z ziarnami do chlebowego ciasta.
Ciasto będzie dosyć rzadkie, jednak dające się swobodnie zagniatać za pomocą łyżki.
Przykrywamy foliowym woreczkiem lub czystą ściereczką i odstawiamy na 2 h do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni C.  i wkładamy do niego żeliwny garnek (razem z pokrywką). Po upływie 20 minut zdejmujemy pokrywkę (uwaga! żeby się nie poparzyć!!!).
I wkładamy do garnka wyrośnięty chleb. Nakładamy pokrywkę, zamykamy drzwiczki piekarnika i pieczemy w 230 stopniach C. przez 20 minut, po tym czasie z garnka zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy chleb jeszcze przez ok. 10-15 minut, na złoty kolor.
Chleb kroimy po całkowitym ostudzeniu.
Smacznego!


Uwagi:
Chleb ma lekko wilgotny miąższ z mnóstwem nieregularnych dziur.
Jeśli nie lubicie któregoś z dodatków oczywiście możecie go zamienić na inny np. pestki dyni na pestki słonecznika, suszone morele na rodzynki etc.
Jeśli natomiast nie posiadacie mąki jaglanej pełnoziarnistej, którą jest dosyć trudno dostać w przeciętnym sklepie, możecie użyć mąki pszennej pełnoziarnistej :)



11 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. świetny pomysł z tymi morelami :) musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Olciku, jak Ty się ładnie rozwijasz:) Chleb na zdjęciach śliczny:)i na pewno wyjątkowo pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham Twoje rustykalne klimaty :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam Twoje zdjęcia i chlebki!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie wygląda i pewnie tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  6. Try- :)
    Aurora - <3 :*
    Ewelajno- dziękuję! :)
    Nemi- miło :>>

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wspaniale i bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Morele w chlebie? Niebywałe!;) Cudne zdjęcia;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny ! :) Czy chleb można upiec na blaszce/ w keksówce, jeśli nie posiadamy żeliwnego garnka? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Można, jednak nie będzie już takiego efektu..

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie