/ przepis własny, składniki na 30 sporych ciasteczek/
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki jaglanej
- 150 g miękkiego masła
- 100 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki groszków czekoladowych
- 1/2 szklanki pokrojonych orzechów laskowych
Masło rozpuść w rondelku, ostudź.
Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj sól, cukier, sodę, jajko, żółtko i ekstrakt. Na samym końcu wrzuć pokrojone orzechy oraz groszki czekoladowe. Zagnieć ciasto za pomocą miksera z hakiem. Uwaga! masa będzie dość gęsta i lepka.
Dwie płaskie blachy od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i lep z ciasteczkowej masy kulki o wielkości orzecha włoskiego. Delikatnie spłaszczaj wierzch każdego z nich.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. (bez termoobiegu) i piecz w nim ciasteczka przez 13 minut- na złoty kolor.
Ostudź.
Smacznego!
Uwagi:
Rzecz jasna przepis nadaje się do wszelkich modyfikacji. Oto kilka przykładowych:
zamiast mąki jaglanej możesz użyć pszennej pełnoziarnistej, część cukru da się spokojnie zastąpić miodem lub syropem z agawy. W wersji bezglutenowej ciasteczka również się udadzą, a 1/3 porcji mąki zastąp np. zmielonymi orzechami/ wiórkami kokosa.
Uwagi:
Rzecz jasna przepis nadaje się do wszelkich modyfikacji. Oto kilka przykładowych:
zamiast mąki jaglanej możesz użyć pszennej pełnoziarnistej, część cukru da się spokojnie zastąpić miodem lub syropem z agawy. W wersji bezglutenowej ciasteczka również się udadzą, a 1/3 porcji mąki zastąp np. zmielonymi orzechami/ wiórkami kokosa.
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Uwielbiam takie maleństwa! Pyszności :>
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie maleństwa! Pyszności :>
OdpowiedzUsuńKawusia, czekolada, stokrotki, niczego więcej nie trzeba :D
OdpowiedzUsuńA ja jak zwykle czytam przepisy:)
OdpowiedzUsuńI tak się zastanawiam co zrobić z tym rozpuszczonym i ostudzonym w rondelku masłem ;)
Urocze są te zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńCiekawy ten dodatek mąki jaglanej :)
OdpowiedzUsuńOlciku rewelacyjne ciasteczka:). Chętnie schrupałabym kilka:) Buziaki
OdpowiedzUsuń