Bezglutenowy mazurek z powidłami i kokosem


Mazurków ciąg dalszy.
Dziś na kruchym, jaglanym spodzie, nadziany domowej roboty powidłami śliwkowymi i polany kokosowym kremem.


/ przepis własny, składniki na 1 mazurek/



kruche ciasto:
- 160 g mąki ziemniaczanej
- 170 g mąki jaglanej
- 120 g zimnego masła
- 50 g trzcinowego cukru
- 1 jajko
- szczypta soli

do przełożenia:
- 100 g powideł śliwkowych (1/2 średniej wielkości słoika)

kokosowy krem:
- 2 żółtka
- 50 g cukru
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej


Wszystkie składniki dokładnie zagnieć i uformuj w kulę.
Zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do zamrażalnika.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto za pomocą wałka na prostokąt na stolnicy posypanej niewielką ilością mąki jaglanej. Płaską blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią rozwałkowane kruche ciasto.
Nastaw piekarnik do 180 stopni C. i piecz w nim spód przez ok.20 minut- na złoty kolor.
Następnie wyjmij blachę z piekarnika i ostudź.
Wystudzony spód posmaruj powidłami śliwkowymi.
W misce ubij żółtka wraz z esencją waniliową, cukrem, wiórkami kokosowymi i mąką ziemniaczaną. Krem miksuj około 3 minut- jego kolor powinien być bladożółty.
Tak przygotowany krem wylej na spód wcześniej posmarowany powidłami.
Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez 7 minut.
Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź na kuchennej kratce.
Mazurek krój dopiero wtedy gdy będzie całkowicie ostudzony.
Smacznego!

Ps: Mazurek możecie ujrzeć również tu klik.
http://issuu.com/springplate/docs/magazynsp4_6230e7be98648f

8 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Kusisz Kochana i to bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie miałam okazji nigdy jeść mazurka, ale jak widzę tak świetny przepis to od razu nabieram na niego ochoty i wiem, że w 100% mi zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie to już taki nie do końca świąteczny mazurek, ale na inną okazję sprawdziłby się zapewne doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jest wspaniały! skąd wiedziałaś że potrzebuję przepisu na taki - alternatywny i zdrowy - mazurek? dziękuję, skorzystam
    jak zwykle piękna aranżacja i foto samo...

    OdpowiedzUsuń
  5. fajnie wygląda :) A połączenie powideł i kokosa musi być pyszne :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł z połaczeniem powidel i kokosa:) buziaki Olciku:)

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie