Kokos + banan to para idealna.
Tegoroczna bezglutenowa babka miała już swoje pięć minut w wielkanocnym wydaniu magazynu Spring Plate (kto jeszcze nie przeglądał, niech kliknie tu).
Tegoroczna bezglutenowa babka miała już swoje pięć minut w wielkanocnym wydaniu magazynu Spring Plate (kto jeszcze nie przeglądał, niech kliknie tu).
Dziś występuje również na blogu. Mam nadzieję, że wykorzystacie ten przepis.
Ciasto jest miękkie i wilgotne, a w wykonaniu ekspresowe.
Ciasto jest miękkie i wilgotne, a w wykonaniu ekspresowe.
/przepis własny, składniki na 1 babkę/
- 260 g mąki jaglanej
- 4 jajka
- 150 g masła
- 200 g cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 duży dojrzały banan
- 4 łyżki wiórków kokosowych
do dekoracji:
- 2 łyżki cukru pudru
- garść fiołków
do posmarowania blachy:
- 2 łyżki masła
Masło rozpuść w garnuszku i ostudź. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, wiórki , proszek do pieczenia oraz jajka. Wszystko dokładnie zmiksuj. Nadal miksując wlewaj cienką strużką ostudzone masło. Banana zmiksuj w blenderze i dodaj do babkowej masy.Formę do babki wysmaruj masłem i wlej surowe ciasto.
Nastaw piekarnik do 180 stopni C. (bez termoobiegu) i piecz w nim ciasto przez ok. 35 minut- do tzw. "suchego patyczka".
Wystudź
na kuchennej kratce. Posyp cukrem pudrem i fiołkami.
Smacznego:)
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Bardzo podoba mi się Twój pomysł na babkę! Musze kupić mąkę jaglaną lub sama zmielić kaszę :) Prześliczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńKolejny przepis do bezglutenowego menu:) na pewno zrobię i będą zdjęcia pozdrawiam
OdpowiedzUsuńświetna babka! coraz bardziej mam ochotę zakupić mąkę jaglaną i takie cuda wypiekać :)
OdpowiedzUsuńcudnie to wygląda :) myślę, że na tegoroczne święta jeszcze uda mi się wypróbować :)
OdpowiedzUsuńOmomom.
OdpowiedzUsuńBrzmi smacznie, wygląda przepięknie!
Jeszcze tylko muszę spróbować jak smakuje :)
Pyszna,dziś robiłam,zjedliśmy prawie całą....
OdpowiedzUsuńCiasto mega smaczne w swojej kategorii, dzięki za przepis :) wg mnie spokojnie można dać mniej cukru, w mojej babce zastąpiłam cukier ksylitolem, a 50g masła olejem kokosowym
OdpowiedzUsuńMogę użyć zmielonych płatków owsianych jako maka owsiana zamiast jaglanej do wypieku tego cuda? :)
OdpowiedzUsuńtak!
Usuń