19.04.2014

Czekoladowe minimazurki z awokado i orzechami



W tym roku Wielkanoc wypada wyjątkowo późno. Długie, słoneczne dni, śpiewające ptaki i kwitnące drzewa nie pozostawiają wątpliwości - wiosna rozgościła się już na dobre. Co za tym idzie moje menu zmieniło się. Idąc za ciosem postanowiłam kruchy maślany spód mazurka zastąpić tym z mąki pełnoziarnistej, a czekoladowy krem przyrządzić na bazie awokado, gorzkiej czekolady, oleju kokosowego, rodzynek i cukru bio. Wszystko to przyozdobiłam orzechami włoskimi i pistacjami. Mogę więc z całą pewnością przyznać, że tegoroczne świąteczne wypieki są nie tylko pyszne, ale i pożywne.


/ przepis własny, składniki na 8 sztuk/

pełnoziarnisty spód:
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 120 g zimnego masła
- 45 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
krem:
- 1 duże lub 2 małe awokado
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1  łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki rodzynek (można pominąć)
do ozdoby:
- garść łuskanych orzechów włoskich i pistacjowych
do przygotowania foremek:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka bułki tartej
Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj pokrojone na kawałeczki zimne masło, wbij jajko, wlej ekstrakt, dodaj cukier oraz sól. Zagnieć elastyczne ciasto. Zawiń je w foliowy woreczek i włóż na pół godziny do zamrażalnika lub na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wyjmij kruche ciasto z lodówki, kuchenny blat lub stolnicę posyp niewielką ilością mąki. Rozwałkuj za pomocą wałka placek o grubości 1 cm. Wykrawaj kółka foremkami do tartaletek. Wylep tak wykrojonym ciastem foremki, pamiętając, aby wcześniej posmarować je masłem i posypać bułką tartą.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) i piecz w nim spody przez 15 minut - na złoty kolor.
Awokado przekrój wzdłuż, usuń pestkę i wydrąż miąższ, który następnie przełóż do miseczki.
Do osobnej miski przełóż połamaną czekoladę. Do rondelka nalej wodę, zagotuj. Rondelek z gotującą się wodą trzymaj na małym ogniu i przykryj miską wypełnioną czekoladą. Rozpuszczaj w ten sposób czekoladę i mieszaj - do momentu aż stanie się gładka i lśniąca. Wtedy zestaw rondelek z ognia, czekoladę przelej do miseczki z wydrążonym miąższem, dodaj olej kokosowy i rodzynki. Zmiksuj masę za pomocą blendera.
Na upieczonych spodach rozsmaruj czekoladowy krem. Pistacje i orzechy włoskie pokrój w mniejsze kawałki i ozdób nimi mazurki.
Smacznego!
Ps: Przepis można też znaleźć na stronie cukru Królewskiego klik



5 komentarzy:

  1. Doskonałe!
    Magicznych, rodzinnych i smacznych Świąt! Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne te mazureczki Olciku.:)
    Radosnych ,smakowitych Świąt dla Ciebie i Twoich Bliskich :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjada bym takiego:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Podoba mi się ten krem z awokado:) ... cudo mazurki:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.