Mazurków ciąg dalszy.
Dziś na kruchym, jaglanym spodzie, nadziany domowej roboty powidłami śliwkowymi i polany kokosowym kremem.
Dziś na kruchym, jaglanym spodzie, nadziany domowej roboty powidłami śliwkowymi i polany kokosowym kremem.
/ przepis własny, składniki na 1 mazurek/
kruche
ciasto:
-
160 g mąki ziemniaczanej
-
170 g mąki jaglanej
-
120 g zimnego masła
-
50 g trzcinowego cukru
-
1 jajko
-
szczypta soli
do
przełożenia:
-
100 g powideł śliwkowych (1/2 średniej wielkości słoika)
kokosowy
krem:
-
2 żółtka
-
50 g cukru
-
4 łyżki wiórków kokosowych
-
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-
1 łyżeczka esencji waniliowej
Wszystkie
składniki dokładnie zagnieć i uformuj w kulę.
Zawiń
w folię spożywczą i włóż na 30 minut do zamrażalnika.
Po
tym czasie rozwałkuj ciasto za pomocą wałka na prostokąt na
stolnicy posypanej niewielką ilością mąki jaglanej. Płaską
blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na
nią rozwałkowane kruche ciasto.
Nastaw
piekarnik do 180 stopni C. i piecz w nim spód przez ok.20 minut- na
złoty kolor.
Następnie
wyjmij blachę z piekarnika i ostudź.
Wystudzony
spód posmaruj powidłami śliwkowymi.
W
misce ubij żółtka wraz z esencją waniliową, cukrem, wiórkami
kokosowymi i mąką ziemniaczaną. Krem miksuj około 3 minut- jego
kolor powinien być bladożółty.
Tak
przygotowany krem wylej na spód wcześniej posmarowany powidłami.
Zapiekaj
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez 7 minut.
Po
tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź na kuchennej kratce.
Mazurek
krój dopiero wtedy gdy będzie całkowicie ostudzony.
Smacznego!
Ps: Mazurek możecie ujrzeć również tu klik.
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Kusisz Kochana i to bardzo:)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńnie miałam okazji nigdy jeść mazurka, ale jak widzę tak świetny przepis to od razu nabieram na niego ochoty i wiem, że w 100% mi zasmakuje :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie to już taki nie do końca świąteczny mazurek, ale na inną okazję sprawdziłby się zapewne doskonale :)
OdpowiedzUsuńjest wspaniały! skąd wiedziałaś że potrzebuję przepisu na taki - alternatywny i zdrowy - mazurek? dziękuję, skorzystam
OdpowiedzUsuńjak zwykle piękna aranżacja i foto samo...
fajnie wygląda :) A połączenie powideł i kokosa musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
Pyszności :) Wesołych świąt!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł z połaczeniem powidel i kokosa:) buziaki Olciku:)
OdpowiedzUsuń