Ostatnio troszkę zaniedbałam temat pieczywa na blogu.
Na szczęście idzie ku lepszemu. Sezon pikników właśnie się rozpoczął, a więc i temat kanapek "na wynos" powoli zaczyna być na fali.
Ostatnią bardzo! słoneczną sobotę spędziliśmy na świeżym powietrzu.
W takich chwilach, kiedy nie ma możliwości zjeść obiadu z prawdziwego zdarzenia dobrze jest zaopatrzyć się w kanapki.. oczywiście z domowej roboty pieczywem:)
/ przepis własny, składniki na 9 dużych bułek/
ciasto:
- 400 g mąki pszennej typ 550
- 100 g mąki pszennej razowej
- 200 g jogurtu naturalnego
- 120 g mleka
- 1 jajko
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (do posmarowania bułeczek)
- 1 łyżka ziaren siemienia lnianego
- 1 łyżka pestek dyni
Mąkę przesiać do miski, dodać sól.
Jogurt naturalny i mleko lekko podgrzać w rondelku (mikstura ma być ciepła, ale nie gorąca!).
Wlać do miski z mąką, dodać pokruszone drożdże i cukier.
Odstawić na ok 10 minut. Drożdże powinny wyraźnie rozpuścić się w płynie.
Po tym czasie dodać jajko i wyrobić ciasto.
Nie powinno przysparzać problemów, w ciągu kilku minut staje się gładkie, elastyczne i dobrze "odstaje" od ręki.
Następnie przykryć miskę czystą ściereczką i odstawić do podwojenia objętości- na ok. 1,5 h.
Po tym czasie rozwałkować ciasto na blacie w kształcie dużego okrągłego placka i pokroić na 9 trójkątów.
Każdy z nich przenieść na płaską blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Wierzch każdej bułeczki posmarować z osobna jogurtem i posypać pestkami.
Poczekać ok. 30 minut aż podrosną i piec w temp. 210 stopni (bez termoobiegu) przez 15- 20 minut.
Studzić na kuchennej kratce.
Smacznego!
Czy mogę zrobić ciasto na bułeczki bez dodatku jogurtu?
Tak, można zastąpić jogurt maślanką/kefirem lub zwykłą wodą.
Można również powiększyć ilość mleka w przepisie.
Jak długo pozostają miękkie i świeże?
Dzięki dodatku jogurtu lub maślanki domowe drożdżowe pieczywo znacznie przedłuża swoją świeżość. Bułeczki można upiec (tak jak ja) na wieczór, a rano zabrać ze sobą do pracy/szkoły czy na piknik.
Czy mogę zrobić ciasto na bułeczki bez dodatku jogurtu?
Tak, można zastąpić jogurt maślanką/kefirem lub zwykłą wodą.
Można również powiększyć ilość mleka w przepisie.
Jak długo pozostają miękkie i świeże?
Dzięki dodatku jogurtu lub maślanki domowe drożdżowe pieczywo znacznie przedłuża swoją świeżość. Bułeczki można upiec (tak jak ja) na wieczór, a rano zabrać ze sobą do pracy/szkoły czy na piknik.
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
fajny patent z wycinaniem trójkątów zamiast formowania każdej bułeczki :)
OdpowiedzUsuńUrocze bułeczki. *.*
OdpowiedzUsuńWyglądają super!
Wyglądają na cudownie pulchniutkie.
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają, bardzo lubię domowe drożdżówki i bułki pycha:D:D
OdpowiedzUsuńŚniadanie idealne na weekendowy poranek :)
OdpowiedzUsuńna pewno warto zrobić domowe pieczywo, zdecydowanie to jest najlepsze :) bez kanapek z domu ani rusz :D
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie się prezentują: )) Takich bułak na jogurcie jeszcze nie jadłam i czas to zmienić: )
OdpowiedzUsuńoooo, masz racje, pora pikników sprzyja upieczeniu tych buleczek :) piękne zdjęcia
OdpowiedzUsuńPięknie sie upiekły!
OdpowiedzUsuńA ta buteleczka z dwóch pierwszych zdjęć jest śliczna . :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Wypróbuję go przez weekend. ;) Zapraszam na wylistuj.pl Oceń moje listy. Dzięki. ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe bułeczki na śniadanko. :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszły przepyszne, mięciutkie i świeże nawet na trzeci dzień. Z powodu braku mąki razowej użyłam dwóch szklanek mąki pszennej i dwóch szklanek otrąb orkiszowych ale udały się. Dzięki za przepis, na pewno powtórze :*
OdpowiedzUsuń