Mini serniczki z cytrynowym kremem



Nie zdążyłam Wam się pochwalić tym, że rozpoczęłam bardzo słodką współpracę. Wczoraj na stronie cukru królewskiego ukazał się mój debiutancki przepis klik.
Na samym początku wiosny zawsze mam niedobór słońca i witamin.
Po jesiennych i zimowych dniach pełnych szaro-burej aury nachodzi mnie ochota na coś orzeźwiającego i lekkiego.
Z okazji pierwszego dnia mojej ulubionej pory roku upiekłam więc bardzo wiosenne miniaturowe serniczki. W sam raz na jeden kęs.

/ przepis własny, składniki na 7 sztuk/

krem cytrynowy:
- 1 jajko
- 50 g białego cukru
- sok z 1/2 cytryny
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- łyżeczka miękkiego masła
masa serowa:
- 300 g zmielonego twarożku
- 1 jajko
- 50 g białego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

herbatnikowy spód:
- 50 g herbatników
- 25 g miękkiego masła

Cytrynę sparz wrzątkiem, przekrój na połowę. Z jednej połówki wyciśnij sok i zetrzyj skórkę.
Drugą połówkę zaś pokrój w plasterki (przydadzą się do ozdoby).

Do rondelka wbij jajko, dodaj cukier, sok z cytryny, skórkę oraz masło.
Gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając trzepaczką ( ok. 3 minuty). Kiedy krem będzie wyraźnie gęsty- zdejmij rondelek z ognia i ostudź.

Do miski przełóż twarożek, wbij jajko i wsyp cukier.
Wszystko dokładnie zmiksuj na samym końcu dodając mąkę ziemniaczaną.
Składniki na spód umieść w malakserze i miksuj aż do uzyskania masy o konsystencji gładkiej papki.

Do każdej foremki (ja posłużyłam się jednorazowymi papierowymi foremkami) nakładaj warstwami masę herbatnikową i serową. Pamiętając, że 3/4 każdego ciastka powinna stanowić serowa masa.

Gdy wszystkie serniczki będą już gotowe do pieczenia, nastaw piekarnik do 160 stopni C. (bez termoobiegu) i piecz w nim serniczki przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij je i nałóż na każdy po 1 łyżce kremu cytrynowego. Piecz jeszcze przez 8 minut.
Dokładnie wystudź serniczki, minimum 4 godziny. Tuż przed podaniem możesz udekorować je plasterkami cytryny.

Smacznego!


10 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Ja ostatnio mam przesyt cytryn po mojej tarcie , w której dałam za dużo soku xd

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam kiedyś bardzo podobne, tyle że na spodzie Oreo :) Twoje wyglądają świetnie, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wyglądają te serniczki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbuję w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudne są! uwielbiam ostatnio cytrusową nutę w wszelkich daniach, a szczególnie deserach i coś czuję, że muszę spróbować tego kremu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyjątkowo urocze maleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Olciku gratuluję współpracy:) ... a także pysznych serniczkow:) wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. gdzie kupiłaś takie fantastyczne foremki????

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie