Kochana wiosna w końcu jest z nami.
Z tej okazji dziś na śniadanie były u nas placuszki pancakes z zielonym akcentem w postaci kiwi.
/ przepis własny, składniki na 2 duże porcje/
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 50 g masła
- 1- 2 łyżki oleju
- 2 płaskie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 50 g masła
- 1- 2 łyżki oleju
dodatkowo:
- 3 owoce kiwi
- 4 łyżki jogurtu greckiego
Masło rozpuść w garnuszku.
Jajka zmiksuj z cukrem i sodą, dodaj (cały czas miksując) masło, przesianą mąkę i mleko.
Odstaw ciasto na 10 minut.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż placuszki partiami z obu stron na złoty kolor, nakładając je łyżką stołową.
Usmażone ułóż na talerzu. Kiwi obierz i pokrój w plasterki.
Pancakes udekoruj jogurtem i owocami kiwi.
Smacznego!
Smacznego!
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
uroczo wyglądają te placuszki, a smakują pewnie jeszcze lepiej :) smaczne i zdrowe, a do tego pozytywnie nastrajają poprzez kolory i lekkość! wiosennie :)
OdpowiedzUsuńJa tam najchętniej to bym obecnie do wszystkiego dodawała forsycji, stokrotek i innych oznak wiosny :D
OdpowiedzUsuńForsycje to jedne z moich ulubionych kwiatów. Kojarzą mi się bardzo przyjemnie, gdyż pamiętam je z dzieciństwa. :)
OdpowiedzUsuńPlacuszki? Wierzę, że są pyszne. Chyba niedługo się o tym przekonam.
Chyba się skuszę i zrobie ? Ile placków przypada na 1 porcje ?
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają! Bardzo puszyście :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie *.* I właśnie przypomniałaś mi o istnieniu kiwi, nie jadłam już chyba milion lat xd
OdpowiedzUsuńJakie śliczne wiosenne placki...chyba się skuszę:)
OdpowiedzUsuń