03.11.2013

Hello, sweet November. Czekoladowa rolada z bananem.



To jedna z najpyszniejszych rolad, jakie miałam możliwość wykombinować w życiu.
Na prawdę szczerze polecam :)


/ przepis własny, składniki na 1 roladę/

biszkopt:

- 3 jajka
- 2 łyżki (30 g) cukru kryształu
- 1 łyżka (15 g) mąki pszennej
-2 łyżki ( 20 g) mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki (20 g) kakao (bez cukru)
-  łyżeczka masła  + łyżeczka bułki tartej

krem:

- 200 g śmietanki kremówki 36 %
- 130 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 duży banan
- 1 łyżka kakao (do posypania ciasta)

W misce wymieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną. Odstawić na bok.
Białka oddzielić od żółtek i  ubić białka na sztywną pianę razem z cukrem kryształem.
Do białek dodać żółtka (każde osobno cały czas miksując) i dodawać po łyżce mącznej mieszanki.
Następnie nadal ubijając dodać kakao.
Płaską blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem oraz wysypać bułką tartą.
Rozłożyć biszkoptową masę jednocześnie wygładzając jej powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec w nim biszkopt ok. 12 minut.
W tym czasie zmiksować składniki na krem. Do dużej miski wlać śmietankę oraz serek mascarpone, dodać cukier puder.
Gdy ciasto biszkoptowe będzie już upieczone, wyjąć je z piekarnika. Przykryć suchą, czystą ściereczką, przerzucić na drugą stronę, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć w roladę.
Następnie ostudzić. Znów rozwinąć i przełożyć na nie krem oraz obranego banana (banan musi być umiejscowiony przy brzegu ciasta- dzięki temu rolada ładnie się zawinie.
Pozostawić do schłodzenia na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc) i posypać kakao.
Przed podaniem kroić ostrym nożem w grube plastry.
Smacznego!






Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

  ______________________________♥____________________________

22 komentarze:

  1. Czekolada, banan... bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta rolada to mistrzostwo! Jestem nią zachwycona :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna! Takiej jeszcze nie widziałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pięknie wygląda! I kusi tym samym oczywiście ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie to piękne, jadłabym, tonami bym jadła:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak ten banan pięknie kusi:) pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepsza rolada jaką widziałam!
    Nie wiem, jak smakuje, ale jestem w 100% pewna, że na jednym kawałku nie skończyło by się :)

    OdpowiedzUsuń
  8. o mamuniu! jak to bosko wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. rolada z bananem to zdecydowanie świetny pomysł :) wygląda rewelacyjnie !

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie się prezentuje :>

    OdpowiedzUsuń
  11. Wierzę, że pyszna (jak wszystko z bananami :)), ale do tego jak wygląda! Świetny efekt w przekroju :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Prze-pię-kna, moja droga. Wyglądem i smakiem czaruje.

    OdpowiedzUsuń
  13. Komarko- dziękuję :))
    Whiness- :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.