07.11.2013

Ziemniaczana zupa krem



/ przepis własny, składniki na 2- 3 porcje/

-  1 l bulionu
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 cebule
- mały kawałek selera
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- przyprawy: gałka muszkatołowa, tymianek, chilli, sól, pieprz
do podania:
- podsmażona kiełbasa pokrojona w plasterki
- grzanki z chleba
- szczypiorek


Ziemniaki, cebulę i selera obrać, pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojony ząbek czosnku, cebulę.
Podsmażyć na złoty kolor. Następnie wrzucić ziemniaki i selera, zalać 1/2 porcji bulionu i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Po tym czasie zalać pozostałą porcją bulionu i zblendować na gładką masę.
Przyprawić. Podawać z podsmażoną kiełbasą, grzankami z chleba pokrojonymi w kostkę i szczypiorkiem.
Smacznego! :)





Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

  ______________________________♥____________________________

10 komentarzy:

  1. Nigdy nie widziałam tak pięknie podanej kartoflanki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna zupa taka konkretna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna stylizacja - łagodna, choć zupa na pewno nie należy do tych najlżejszych :) niemniej smaku na pewno nie można jej odmówić!

    OdpowiedzUsuń
  4. ziemniaczana zupa to jedna z tych , które bardzo lubię! poza tym, jak zawsze podobają, mi się te zdjęcia :) śliczny kubek !

    OdpowiedzUsuń
  5. chętnie zjadłabym na dzisiejszy obiad. U mnie jednak dyniowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapowiada się pysznie i rozgrzewająco. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na zimowe mrozy niewątpliwie sprawdzi się wspaniale - sycąco i rozgrzewająco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zupa wygląda przepysznie:))obserwuję bloga:))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.