/ przepis własny, składniki na 2- 3 porcje/
- 1 l bulionu
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 cebule
- mały kawałek selera
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- przyprawy: gałka muszkatołowa, tymianek, chilli, sól, pieprz
do podania:
- podsmażona kiełbasa pokrojona w plasterki
- podsmażona kiełbasa pokrojona w plasterki
- grzanki z chleba
- szczypiorek
Ziemniaki, cebulę i selera obrać, pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojony ząbek czosnku, cebulę.
Podsmażyć na złoty kolor. Następnie wrzucić ziemniaki i selera, zalać 1/2 porcji bulionu i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
Po tym czasie zalać pozostałą porcją bulionu i zblendować na gładką masę.
Przyprawić. Podawać z podsmażoną kiełbasą, grzankami z chleba pokrojonymi w kostkę i szczypiorkiem.
Smacznego! :)
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Essencjonalna strawa. :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie widziałam tak pięknie podanej kartoflanki :D
OdpowiedzUsuńświetna zupa taka konkretna:)
OdpowiedzUsuńPiękna stylizacja - łagodna, choć zupa na pewno nie należy do tych najlżejszych :) niemniej smaku na pewno nie można jej odmówić!
OdpowiedzUsuńziemniaczana zupa to jedna z tych , które bardzo lubię! poza tym, jak zawsze podobają, mi się te zdjęcia :) śliczny kubek !
OdpowiedzUsuńchętnie zjadłabym na dzisiejszy obiad. U mnie jednak dyniowa ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie zupki:)
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie i rozgrzewająco. :)
OdpowiedzUsuńNa zimowe mrozy niewątpliwie sprawdzi się wspaniale - sycąco i rozgrzewająco :)
OdpowiedzUsuńzupa wygląda przepysznie:))obserwuję bloga:))
OdpowiedzUsuń