Domowy ketchup



Ketchup, który nie ma sobie równych. W naszym domu jest wprost rozchwytywany. Jeśli macie w planach przygotowanie tego przetworu, spieszcie się. To ostatni moment tanich i przepysznych pomidorów (malinówki po 2 zł!).



/ przepis na 4 butelki o pojemności 290 ml, moje to #763 z firmy WECK/

- 3 kg pomidorów malinowych lub podłużnych z małą ilością pestek
- 60 ml octu
- 200 g brązowego cukru
- 1 duża cebula
- 1 żółta lub czerwona papryka
-  pół ostrej papryczki
- 3 suszone śliwki
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- szczypta ziarenek gorczycy
- 2 goździki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- po 1 łyżeczce suszonych ziół: tymianku, bazylii, oregano i estragonu
- ząbek czosnku (można dać 2)

Pomidory myjemy i kroimy, wkładamy do dużego garnka i gotujemy do momentu aż staną się miękkie i puszczą sok.
Przecieramy je przez sitko (można pomóc sobie blenderem).
Przecier pomidorowy przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną cebulę, papryczkę, paprykę, rozgnieciony czosnek, suszone śliwki. Gdy warzywa będą miękkie wszystko dokładnie blendujemy.
Następnie dodajemy cukier, ocet i zmielone w moździerzu zioła i przyprawy.
Miksturę redukujemy jeszcze przez ok. 25 minut na małym ogniu.
Następnie w piekarniku nagrzanym do 120 stopni  wyparzamy buteleczki wraz z zakrętkami przez 20 minut. Do jeszcze gorących przekładamy nasz ketchup i zakręcamy.
Nie ma potrzeby go pasteryzować. Dzięki zawartości octu bardzo ładnie się przetrzymuje.
Smacznego!:)





Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

______________________________♥____________________________

20 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. jeju Olcik super!! :) Niestety u nas pomidory takie drogie, że aż szkoda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Planuję ni planuję go zrobić..może w końcu się dzięki Tobie zmobilizuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny, szczególnie z malinowych pomidorów, u mnie nawet po 1 zł za kilogram... słoiczki są przecudowne;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowy smakuje bez porównania lepiej niż te sklepowe odpowiedniki. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. z domowych pomidorów najlepszy!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Malinowa odmiana to moja ulubiona, kocham jeść nawet bez dodatków :) a na ketchup domowy się nastawiam - z cukinii!

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepszy ten ketchup jest ten domowy, ale niestety za leniwa jestem żeby go robić :/

    OdpowiedzUsuń
  8. W tym roku i mi udało się zrobić kilka sloiczków keczupu .... już teraz wiem, ze w przyszłym roku zapełnię nimi całą półkę ...bo taki jest pyszny:) .. a z malinówek najlepszy

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie zrobiłam. Pyszny! Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  10. a ja mam pytanie po jednej lyzce kazdych z ziol czyli lacznie 4 lyzki tak?

    OdpowiedzUsuń
  11. też podpinam się do pytania powyżej o zioła :) I jeszcze chciałam zapytać czy pomidory obieramy ze skórki, zioła suszone czy świeże? I czy zamykając ketchup w tych buteleczkach weck nie trzeba ich napewno pasteryzować? Przecież one się nie zamkną bez pasteryzacji - pytam gdyż też mam te buteleczki i zamierzam zrobić w nich właśnie ten ketchup.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zioła suszone, należy dodać ich łącznie 4 łyżeczki ;-)
      Ja zamykam w umytych, wyparzonych i jeszcze gorących słoiczkach WECK.
      Dzięki octowi i dużej ilości dodanych ziół ketchup pięknie przetrzymuje się w spiżarni cały rok.

      Usuń
  12. a ja mam pytanko dotyczace papryczki ostrej, czy dajemy ja z ziareczkami?

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam:)
    Chętnie przygotuję taki domowy ketchup. Interesuje mnie tylko jak długo można przechowywać go po otwarciu?

    OdpowiedzUsuń
  14. A gdzie można kupić takie buteleczki

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie