Ketchup, który nie ma sobie równych. W naszym domu jest wprost rozchwytywany. Jeśli macie w planach przygotowanie tego przetworu, spieszcie się. To ostatni moment tanich i przepysznych pomidorów (malinówki po 2 zł!).
/ przepis na 4 butelki o pojemności 290 ml, moje to #763 z firmy WECK/
- 3 kg pomidorów malinowych lub podłużnych z małą ilością pestek
- 60 ml octu
- 200 g brązowego cukru
- 1 duża cebula
- 1 żółta lub czerwona papryka
- pół ostrej papryczki
- 3 suszone śliwki
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- szczypta ziarenek gorczycy
- 2 goździki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- po 1 łyżeczce suszonych ziół: tymianku, bazylii, oregano i estragonu
- ząbek czosnku (można dać 2)
Pomidory myjemy i kroimy, wkładamy do dużego garnka i gotujemy do momentu aż staną się miękkie i puszczą sok.
Przecieramy je przez sitko (można pomóc sobie blenderem).
Przecier pomidorowy przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną cebulę, papryczkę, paprykę, rozgnieciony czosnek, suszone śliwki. Gdy warzywa będą miękkie wszystko dokładnie blendujemy.
Następnie dodajemy cukier, ocet i zmielone w moździerzu zioła i przyprawy.
Miksturę redukujemy jeszcze przez ok. 25 minut na małym ogniu.
Następnie w piekarniku nagrzanym do 120 stopni wyparzamy buteleczki wraz z zakrętkami przez 20 minut. Do jeszcze gorących przekładamy nasz ketchup i zakręcamy.
Nie ma potrzeby go pasteryzować. Dzięki zawartości octu bardzo ładnie się przetrzymuje.
Smacznego!:)
- 60 ml octu
- 200 g brązowego cukru
- 1 duża cebula
- 1 żółta lub czerwona papryka
- pół ostrej papryczki
- 3 suszone śliwki
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- szczypta ziarenek gorczycy
- 2 goździki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- po 1 łyżeczce suszonych ziół: tymianku, bazylii, oregano i estragonu
- ząbek czosnku (można dać 2)
Pomidory myjemy i kroimy, wkładamy do dużego garnka i gotujemy do momentu aż staną się miękkie i puszczą sok.
Przecieramy je przez sitko (można pomóc sobie blenderem).
Przecier pomidorowy przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną cebulę, papryczkę, paprykę, rozgnieciony czosnek, suszone śliwki. Gdy warzywa będą miękkie wszystko dokładnie blendujemy.
Następnie dodajemy cukier, ocet i zmielone w moździerzu zioła i przyprawy.
Miksturę redukujemy jeszcze przez ok. 25 minut na małym ogniu.
Następnie w piekarniku nagrzanym do 120 stopni wyparzamy buteleczki wraz z zakrętkami przez 20 minut. Do jeszcze gorących przekładamy nasz ketchup i zakręcamy.
Nie ma potrzeby go pasteryzować. Dzięki zawartości octu bardzo ładnie się przetrzymuje.
Smacznego!:)
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
jeju Olcik super!! :) Niestety u nas pomidory takie drogie, że aż szkoda:)
OdpowiedzUsuńPlanuję ni planuję go zrobić..może w końcu się dzięki Tobie zmobilizuję! :)
OdpowiedzUsuńPyszny, szczególnie z malinowych pomidorów, u mnie nawet po 1 zł za kilogram... słoiczki są przecudowne;)
OdpowiedzUsuńDomowy smakuje bez porównania lepiej niż te sklepowe odpowiedniki. :)
OdpowiedzUsuńz domowych pomidorów najlepszy!!!
OdpowiedzUsuńMalinowa odmiana to moja ulubiona, kocham jeść nawet bez dodatków :) a na ketchup domowy się nastawiam - z cukinii!
OdpowiedzUsuńNajlepszy ten ketchup jest ten domowy, ale niestety za leniwa jestem żeby go robić :/
OdpowiedzUsuńW tym roku i mi udało się zrobić kilka sloiczków keczupu .... już teraz wiem, ze w przyszłym roku zapełnię nimi całą półkę ...bo taki jest pyszny:) .. a z malinówek najlepszy
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam. Pyszny! Dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuń:-* cieszę się!
Usuńa ja mam pytanie po jednej lyzce kazdych z ziol czyli lacznie 4 lyzki tak?
OdpowiedzUsuńŁącznie 4 łyżeczki!
Usuńteż podpinam się do pytania powyżej o zioła :) I jeszcze chciałam zapytać czy pomidory obieramy ze skórki, zioła suszone czy świeże? I czy zamykając ketchup w tych buteleczkach weck nie trzeba ich napewno pasteryzować? Przecież one się nie zamkną bez pasteryzacji - pytam gdyż też mam te buteleczki i zamierzam zrobić w nich właśnie ten ketchup.
OdpowiedzUsuńZioła suszone, należy dodać ich łącznie 4 łyżeczki ;-)
UsuńJa zamykam w umytych, wyparzonych i jeszcze gorących słoiczkach WECK.
Dzięki octowi i dużej ilości dodanych ziół ketchup pięknie przetrzymuje się w spiżarni cały rok.
a ja mam pytanko dotyczace papryczki ostrej, czy dajemy ja z ziareczkami?
OdpowiedzUsuńBez
UsuńBez
UsuńWitam:)
OdpowiedzUsuńChętnie przygotuję taki domowy ketchup. Interesuje mnie tylko jak długo można przechowywać go po otwarciu?
Około 2-3 tygodni:-)
UsuńA gdzie można kupić takie buteleczki
OdpowiedzUsuń