Chleb pszenno-orkiszowy na młodym zakwasie


Po wakacyjnych wojażach i późniejszym remoncie, taki domowy chleb to moje kulinarne spełnienie marzeń :)


/ przepis własny, składniki na 1 bochenek/

- 100 g zakwasu żytniego razowego
- 230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 320 g ciepłej wody
- 350 g mąki pszennej typ 550
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka drożdży
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki pestek dyni

W misce wymieszać wodę, zakwas oraz drożdże.
Odstawić na 10 minut. Następnie przesiać do miski mąkę, dodać sól, siemię lniane i pestki dyni.
Zagnieść elastyczne ciasto.
Włożyć do koszyka rozrostowego lub durszlaka, wcześniej obficie wysypanego mąką i zostawić do wyrośnięcia (ok. 1,5 h).
Na dno piekarnika położyć ceramiczne naczynko wypełnione wodą.
Następnie rozgrzać piekarnik do 250 stopni C. (z termoobiegiem) i piec  w nim  chleb przez 10 minut. Wyłączyć termoobieg i dopiekać chleb w temperaturze 210 stopni przez 30 minut.
Chleb studzić na kuchennej kratce.
Smacznego!





Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze

______________________________♥____________________________

8 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. dzisiaj u wszystkich domowa piekarnia, jak pysznie! :) domowy chleb, najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiedziałam, że taki chlebek może wyrastać w durszlaku. ciekawa propozycja ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda cudownie!!
    i taka jedna kromka z masełkiem.... pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kinga- tak, tylko durszlak wcześniej wyłożyć omączoną ściereczką :)

    OdpowiedzUsuń
  5. też nie słyszałam o durszlaku...
    chlebek wygląda wspaniale, nie ma nic lepszego od domowego wypieku.

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj tak Olciku po wojażach człowiek tęskni za smakiem domowego chleba:) .... piękny bochenek:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie