Rustykalny chleb z gruszką




Przepis na ten chleb pochodzi z pięknej francuskojęzycznej strony Le Pétrin.
 Wypiek ma miękki miąższ, mąka żytnia nadaje mu charakteru a gruszki świetnie dopełniają smak.  
Pozostaje świeży przez 2 dni, świetnie smakuje lekko tostowany. Idealny np. do serów. 




/składniki na 3 średnie chleby/

- 900-950 g mąki pszennej np. luksusowej
- 100 g mąki żytniej, może być razowa
- 25 g soli
- 30 g świeżych drożdży
- 700 g wody lub wody zmieszanej z mlekiem
- 80 g miodu
- 80 g masła
- 1 łyżeczka ziaren wanilii
- 400 g gruszek pokrojonych w kostkę



Uwaga : ciasto jest dosyć lepkie! Można je wyrobić ręcznie lub robotem (również w maszynie do chleba)

W dużej misce wymieszać 900 g mąki pszennej, mąkę żytnią i sól. Zrobić wgłębienie i umieścić w nim pokruszone drożdże oraz wodę i miód (można też wcześniej rozpuścić drożdże w małej ilości wody). Najpierw mieszać ciasto drewnianą łyżką zaczynając od środka, następnie wyrobić ciasto ręką, aż będzie spójne (jeśli ciasto bardzo mocno się klei do rąk, można pozostawić je na 5-10 min, by mąka wchłonęła jak najwięcej wody).
Następnie dodajemy masło w kawałkach i wyrabiamy (najpierw delikatnie, potem mocniej), by wytworzył się gluten. Jeśli wyrabiamy mikserem – najpierw 5-7 min na średniej szybkości, później 7-9 min na wyższej szybkości. Na koniec wyrabiania ciasto ma być jednolite, miękkie i elastyczne, nie klei się do ręki (czuć jego lepkość, jego kawałki jednak nie przyczepiają się do ręki).
 Dodać kawałki gruszki oraz wanilię delikatnie wyrabiając ciasto i dodając jak najmniej mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny (ciasto ma podwoić objętość).
Przełożyć ciasto na lekko posypaną mąką stolnicę i odgazować składając je 2-3 razy. Podzielić na 4 równe części , lekko ( musiałam podsypać sporo mąki) posypać mąką i lekko uformować w niezbyt ścisłą kulę. Pozostawić na 15 min. Następnie uformować końcowe, ścisłe kule lub przełożyć je do keksówek albo ułożyć je na papierze do pieczenia pozostawiając min. 5 cm odstępu między nimi. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 h 30 min.
Piekarnik nagrzać do 220°C wstawiając małe naczynie z wodą.

 Chleby lekko spryskać wodą.Piec chleby 30 min, następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić chleby jeszcze na 5 min. Studzić na kratce.
Smacznego!:)



Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________

2 komentarze

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Chleb z gruszką- brzmi niesamowicie apetycznie: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Chmurko, dlaczego Ty tak kusisz tymi pysznymi chlebkami? Zaatakowały mnie z rana i teraz też mam ochotę na takie pyszności.. <3 Chciałaby więcej czasu, żeby móc piec chlebek.. takiego nigdy nie uda się w sklepie znaleźć.

    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie