07.08.2013

Chleb kielecki


Przaśny, wyrazisty w smaku domowy chlebek z dodatkiem kefiru.
Bardzo zdrowy i sycący.
Zachęcam do upieczenia, pracy z nim niedużo, świetnie nadaje się do wyrastania w koszyku:).


/ przepis pochodzi od Tatter, składniki na 1 bochenek/

- 200g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę ( nie w malakserze!)
- 200g mąki żytniej chlebowej (białej)
- 300g białej pszennej mąki chlebowej wysokobiałkowej ( użyłam luksusowej typ 550)
- 6 łyżek żytniego zakwasu razowego aktywnego, 130% hydracji
- 1 łyżka soli
- 200g  zsiadłego mleka bądź maślanki


Ziemniaki wymieszać ze zsiadłym mlekiem i zakwasem.
Zostawić na 12 godzin, szczelnie przykryte w temperaturze pokojowej.
Następnie dodać obie mąki i sól i wyrobić gładkie, odrobinę lepkie ciasto (13 minut).
Fermentacja trwa ok. 3 1/2 godziny, w czasie której ciasto złożyć należy dwukrotnie.
Potem zawinąć owalny bochenek i złączeniem do góry, umieścić go w koszu.
Chleb wyrasta nieco ponad godzinę.
Przed wsunięciem bochenka do pieca, wierzch naciąć.
Piec z parą, 15 minut w 250C, później kolejne 30 minut (bez pary), zmniejszając temperaturę do 200C. 
Smacznego! 





Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________

1 komentarz:

  1. Świetny przepis, chleb wygląda doskonale! Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu z przepisem na tradycyjne danie grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.