Chleb z oliwkami


Od dawna nosiłam się z przeniesieniem Galerii Chleba z powrotem na Waniliową. Jest to podyktowane kilkoma prostymi faktami a) łatwiejsze wyszukiwanie przepisów b) chciałabym położyć kres pytaniom i omyłkom typu:" a ta Galeria Chleba to też Twoja? czemu o niej nie wspomniałaś!?", "to Ty też pieczesz chleby? O.o  na Waniliowej nie widziałam żadnego!?". Jakoś tak często wychodziło, że ten drugi blog mi "umykał", niby też mój.. a jednak na boku.
Żył własnym życiem, nowe posty niejednokrotnie były na nim co miesiąc. Fejsbukowych fanów i followersów na twitterze również często wprowadzało to w błąd, no bo jak na wallu Wanilki mogą pojawiać się zdjęcia podpisane "Galeria Chleba", hę??". Dlatego postanowiłam z powrotem wzbogacić Waniliową o przepisy na domowe pieczywo ( i tutaj proszę o chwilkę cierpliwości przeniesienie na bloga kilkudziesięciu nowych postów i około setki zdjęć nie jest łatwą sprawą).
W chmurze tagów od dziś możecie znaleźć hasło "Domowe pieczywo", systematycznie będzie się zapełniało nowymi-starymi przepisami. Na dniach również pojawi się przepis na domowej roboty zakwas oraz podstawowe rady dla każdego domowego piekarza. Mam nadzieję, że szybko przyzwyczaicie się do zmiany. Galerię Chleba wspominam bardzo miło, ale traktuję jako epizod;)
A tymczasem zapraszam na pyszny chleb..


/ przepis własny, na 1 bochenek/

- 300 g zakwasu żytniego razowego
- 350 g mąki pszennej typ 550
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 330 g dobrej jakości wody (używam wody mineralnej lub przefiltrowanej)
- 10 g świeżych drożdży
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 15 g oliwy
-  130 g zielonych oliwek (pokrojonych)

Oliwki osączam z zalewy i kroję w plasterki.
Do dużej miski wlewam zakwas oraz wodę, wkruszam świeże drożdże, dodaję szczyptę cukru. Mieszam i odstawiam miksturę na 10 minut.
Po tym czasie przesiewam mąkę, dodaję sól, oliwę, oliwki i mieszam drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką do momentu, aż wszystkie składniki się połączą (ok. 7 minut)
Miskę przykrywam czystą ściereczką i odstawiam chleb do wyrośnięcia na 1 h.
Po tym  czasie przekładam chleb do średniej wielkości formy keksowej wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i odstawiam, aby wyrósł.
Nagrzewam piekarnik do temp. 220 stopni C. i wkładam formę z wyrośniętym chlebem.
Po 10 minutach obniżam temperaturę do 210 stopni C. , żaroodporne naczynko wypełniam wodą i wstawiam na dno piekarnika, piekę chleb przez ok. 40 minut.
Studzę na kuchennej kratce.
Chleb spożywam dopiero po całkowitym wystudzeniu. Przechowuję go zawinięty w lnianą ściereczkę.
Smacznego!



Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________

5 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Wow..., ale wyrośnięty! Ekstra :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wyrośnięty, mięciutki i puszysty. jedyna wada - nie lubię oliwek :( ale gdyby tak bez oliwek to czuję, że byłabym zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jey- pomiń je, będzie równie pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny chlebek Olciku:) piekłam kiedyś chleb z oliwkami i byłpyszny ... dlatego jak mnie najdzie na oliwki nie omieszkam wykorzystać przepisu:) ...zwłaszcza, ze miękkisz taki piękny:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie