06.08.2013

Bagietka francuska


Ciasto na tę bagietkę świetnie współpracowało z moimi rękami. Przygotowanie jej było czystą przyjemnością. Idealny przepis Małgorzaty Zielińskiej.

Składniki:
- 500 g mąki (użyłam 400 g  pszennej luksusowej + 100 g pszennej pełnoziarnistej)
- 10 g świeżych drożdży
- 300  do 350 ml ciepłej wody (użyłam 330 g)
- 8 g soli

Drożdże wymieszać z odrobiną ciepłej wody, pozostawić na 3 min. Mąkę, roztwór drożdżowy i wodę wymieszać, pozostawić na 20 minut. Dodać sól, wyrabiać ok. 5 minut. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i bardzo elastyczne!
Włożyć je do miski wysmarowanej oliwą, odwrócić, aby tłuszcz pokrył całą jego powierzchnię. Szczelnie przykryć, pozostawić w temp. pokojowej na 1-1,5 h. Powinno podwoić objętość.
Warto po 30 min. wstawić ciasto do lodówki  na 8-10 godzin. Takie powolne wyrastanie sprawi, że bagietka będzie miała ładniejszy miękisz i wyborny aromat. Wyjąć je ok. 1 godz. przed dalszą obróbką, żeby osiągnęło temp. pokojową.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, odgazować, lekko uderzając w nie, i dać odpocząć ok. 10 min. Podzielić na 3-4 równe części.
Rozciągnąć 1 część na stolnicy w prostokąt i złożyć wzdłuż krótszego boku, podobnie składa się kartkę foramtu A4 do podłużnej koperty. Składając, przyciskać mocno miejsce zlepienia. Tak samo postępować z pozostałymi kawałkami ciasta.
Rolować bagietki na lekko podsypanym mąką blacie, rozciągając ciasto. Jeśli ciasto nie chce się rozciągnąć, pozostawić je, przykrywszy ściereczką, na kilka minut, po czym powtórzyć rozciąganie.
Ułożyć na blasze wyściełanej papierem do pieczenia, przekładając zrolowanymi i wysypanymi mąką ściereczkami.


Posypać bagietki mąką i dobrze przykryte pozostawić na 30-40 minut (nie powinny podwoić swojej objętości).
Ok. 30 minut przed włożeniem bagietek rozgrzać piekarnik do max. temperatury.
Bagietki naciąć ukośnie 3-5 razy pod kątem 30 st. nożykiem do nacinania pieczywa.
Można też uformować kłos. W tym celu dużymi nożyczkami ponacinać dość głęboko ciasto na całej powierzchni pod kątem 45 st., przekładając odcięte kawałki raz na lewo, raz na prawo.
Tuż przed pieczeniem bagietek piekarnik delikatnie spryskać wodą za pomocą spryskiwacza do kwiatów.
Piec 15-20 minut do zarumienienia. Wystudzić na kuchennej kratce.
Smacznego!




Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.