Ciasteczka z masłem orzechowym



Uwielbiacie ciasteczka z masłem orzechowym? Ten przepis jest dla Was!
Kruche i delikatne, lekko ciągnące w środku.
Upiekłam je na otarcie łez po przekoszmarnym weekendzie ;c
Mojej najukochańszej Fanki Rzodkiewek już nie ma .

 
Ciasteczka z masłem orzechowym 
/ przepis własny, na 16 średniej wielkości ciastek/

- 125 g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 80 g masła orzechowego
- 60 g masła śmietankowego
- 70 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
Mąkę przesiać przez sitko, dodać do niej sodę oraz szczyptę soli, cukier, żółtko, miękkie masło śmietankowe oraz masło orzechowe i ekstrakt.
Zagniatać do połączenia się składników. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1 h do zamrażalnika.
W tym czasie wyłożyć na płaskiej blasze od piekarnika papier do pieczenia.
Następnie odrywać kawałeczki ciasta wielkości orzecha włoskiego i toczyć kulki, układać je na blasze i spłaszczać.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni piec ciasteczka przez 15 minut.
Ciasteczka tuż po upieczeniu są miękkie, aby potem lekko stwardnieć.
Smacznego!





Do moich ciasteczek użyłam:
* masła orzechowego Terrasana do dostania w sieci sklepów Organic Farma Zdrowia lub na stronie ekosfera24.pl
 


 Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥______________________________

15 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Uwielbiam masło orzechowe, więc taki zestaw wydaje mi się genialny. Jutro je sam zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. i to jest świetna myśl!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne ciasteczka Olciku.
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  4. Pozdrawiam i 3maj się :)
    (wiem jak bolesne są takie straty)...
    <3 R.

    OdpowiedzUsuń
  5. mega, przepis zapisałam i z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pychaaaa !!!
    to masło miałam okazję już jeść i jest bardzo dobre, takie naturalne <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Cos dla mnie, masło orzechowe najlepsze:D

    OdpowiedzUsuń
  8. ja jestem fanką rzodkiewek :) ocieranie łez takimi wspaniałymi, chrupkimi ciasteczkami musiało się udać.
    pozdrawiam słonecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. cudowne zdjęcia! a o takich ciasteczkach marze po nocach :0

    OdpowiedzUsuń
  10. mało zachodu, a brzmi pysznie :) genialne w swej prostocie :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo mi przykro. Wiadomo, że w takich okolicznościach nic od orzechowych ciastek po wirtualne słowa nie pomaga, ale tak czy siak przesyłam dużo ciepła. Twój pupil awansował na anioła stróża!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajny i prosty przepis, a takie lubie najbardziej:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. A to masło śmietankowe to chodzi o takie zwykłe masło w kostce? :)

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie