Francuskie z jabłkami i masą śmietankowo-miodową

Awaryjne ciacho francuskie ze śmietankowo-miodowym wnętrzem, wykończone jabłuszkami i oprószone cynamonem. Pyszna prostota.
/ przepis własny/

- 1 opakowanie ciasta francuskiego (zwykle używam w rulonie, nie w listkach)
- 2 duże jabłka
- 1 jajko
- 180 g śmietanki 30% lub 36%
- 4 łyżki miodu (u mnie gryczany)
- 1 łyżeczka cynamonu
Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć rozwałkowane ciasto francuskie.
Ponakłuwać widelcem. Następnie w misce wymieszać śmietankę z trzema łyżkami miodu i jajkiem. Wyłożyć na ciasto. Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na plasterki i rozłożyć równomiernie na cieście. Polać pozostałym miodem  i oprószyć cynamonem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. i zapiekać ciasto przez ok. 25 minut- na złoty kolor.
Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!:)


Użyłam:
* nektarowego miodu gryczanego BeeBee Nikończuk, nie tylko smakiem urzeka. Miło, gdy można spotkać w sklepie ze zdrową żywnością certyfikowany miód, który pochodzi z miejsca nieopodal mnie. Spójrzcie też na ich śliczną stronę w sieci klik.

Do dostania w:
Organic Farma Zdrowia
ekosfera24.pl


Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
 
______________________________♥______________________________

16 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Niczym jesienna pizza na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cieniutkie! Niczym papier. Wygląda pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. KolanoMuchy- masz rację, taka rustykalna pizza na francuskim cieście;)

    Nemi- ;* miło mi!

    OdpowiedzUsuń
  4. Inspirowane Smakiem- cieniutkie, bo gęsto ponakłuwane;)
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe jesienne smaki, tak delikatnie podane :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. francuskie od dawna jednym z naj ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. prosto i smacznie ;D jabłuszka <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada tak pysznie jesiennie... Bardzo lubie ciasto francuskie. Takie awaryjne ciasto to ja moglabym jesc codziennie :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak, to jedno z fajniejszych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jabłka i śmietankowo - miodowe wnętrze .... Olciku toć to zaproszenie do swiata kulinarnej rozkoszy:) wielki buziak

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię takie proste pomysły :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Śmieszne no, takie cienkie, ale na pewno jest pyszne. Trzeba będzie zrobić.
    Witam się i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Olcik, kochana wyróżniłam CIę za całokształt:
    http://majanaboxing.blox.pl/2012/11/Liebster-blog-i-moje-odpowiedzi.html
    Zapraszam do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. i to naprawdę takie proste? bo wygląda cudownie! zapamiętuje do zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie