Awaryjne ciacho francuskie ze śmietankowo-miodowym wnętrzem, wykończone jabłuszkami i oprószone cynamonem. Pyszna prostota.
/ przepis własny/
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (zwykle używam w rulonie, nie w listkach)
- 2 duże jabłka
- 1 jajko
- 180 g śmietanki 30% lub 36%
- 4 łyżki miodu (u mnie gryczany)
- 1 łyżeczka cynamonu
Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć rozwałkowane ciasto francuskie.
Ponakłuwać widelcem. Następnie w misce wymieszać śmietankę z trzema łyżkami miodu i jajkiem. Wyłożyć na ciasto. Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na plasterki i rozłożyć równomiernie na cieście. Polać pozostałym miodem i oprószyć cynamonem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. i zapiekać ciasto przez ok. 25 minut- na złoty kolor.
Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Smacznego!:)
Użyłam:
* nektarowego miodu gryczanego BeeBee Nikończuk, nie tylko smakiem urzeka. Miło, gdy można spotkać w sklepie ze zdrową żywnością certyfikowany miód, który pochodzi z miejsca nieopodal mnie. Spójrzcie też na ich śliczną stronę w sieci klik. Do dostania w: Organic Farma Zdrowia ekosfera24.pl Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze |
______________________________♥______________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Czarujesz smakiem!
OdpowiedzUsuńNiczym jesienna pizza na słodko :)
OdpowiedzUsuńAle cieniutkie! Niczym papier. Wygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuńKolanoMuchy- masz rację, taka rustykalna pizza na francuskim cieście;)
OdpowiedzUsuńNemi- ;* miło mi!
Inspirowane Smakiem- cieniutkie, bo gęsto ponakłuwane;)
OdpowiedzUsuńBuziaki!
pyszny i szybki deser:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe jesienne smaki, tak delikatnie podane :-)
OdpowiedzUsuńfrancuskie od dawna jednym z naj ;)
OdpowiedzUsuńprosto i smacznie ;D jabłuszka <3
OdpowiedzUsuńWyglada tak pysznie jesiennie... Bardzo lubie ciasto francuskie. Takie awaryjne ciasto to ja moglabym jesc codziennie :))
OdpowiedzUsuńTak, to jedno z fajniejszych dań :)
OdpowiedzUsuńJabłka i śmietankowo - miodowe wnętrze .... Olciku toć to zaproszenie do swiata kulinarnej rozkoszy:) wielki buziak
OdpowiedzUsuńLubię takie proste pomysły :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Śmieszne no, takie cienkie, ale na pewno jest pyszne. Trzeba będzie zrobić.
OdpowiedzUsuńWitam się i pozdrawiam!
Olcik, kochana wyróżniłam CIę za całokształt:
OdpowiedzUsuńhttp://majanaboxing.blox.pl/2012/11/Liebster-blog-i-moje-odpowiedzi.html
Zapraszam do zabawy :)
i to naprawdę takie proste? bo wygląda cudownie! zapamiętuje do zrobienia ;)
OdpowiedzUsuń