17.11.2012

Zupa z pieczonej dyni z bajglem




Kolejna odsłona zupy dyniowej, tym razem na bazie pieczonej dyni, podana z domowym bajglem.
Pycha!

/ przepis własny, wystracza na porcje dla 4-5 osób/

-  ok.500 g upieczonego miąższu z dyni *
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 2 średniej wielkości cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- przyprawy: imbir, papryka słodka w proszku, curry, sól, pieprz
- majeranek
- poprażone pestki dyni

Upieczony miąższ z dyni zmiksowałam na puree.
 Na oliwie podsmażyłam posiekaną cebulę i  dodałam puree z  bulionem. Zagotowałam. Dorpawiłam majerankiem i przyprawami.
Podawałam z prażonymi pestkami dyni i domowym bajglem.





*  Na początku wydrążyłam miąższ z dyni , potem pokroiłam w średnio cienkie plastry, polałam oliwą, posypałam solą, czerwoną papryką i oregano, dodałam ząbki czosnku. Piekłam w piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 190 st. C.

.. a bajgle pokazałam tutaj (kliknij w obrazek)
 
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
 
______________________________♥______________________________

14 komentarzy:

  1. Zdjęcia mnie absolutnie zachwyciły.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna zupka i cudny masz kubeczek Olciku .:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Inspirowane Smakiem- dziękuję, to bardzo miłe;)
    Majanko- dziękuję Kochana;*

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie, pięknie uchwyciłaś to na zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Urzekłaś mnie totalnie :*

    OdpowiedzUsuń
  6. swietne zdjecia:)
    a do tego smaczna propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  7. szybka i jakże pysznie wygladająca ....no i ten domowy bajgiel:) pozdrawiam ciepło Olciku:)

    OdpowiedzUsuń
  8. zupa pyszna,a na bajgla się czaje żeby wyprodukować w domu, z jakiego przepisu korzystałaś???pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Siankoo- Bajgle niebawem w Galerii Chleba, korzystałam z przepisu na bajgle w wersji slow, pokazanym na blogu Moniki.
    http://gotujebolubi.blox.pl/2012/09/Bajgle-w-wersji-fast-i-slow.html
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. dzięki wielkie za podanie przepisu, też na niego trafiłam, i na inne też tylko jakoś nie mogę się zdecydować z którego spróbować, ale zaczekam jak zamieścisz i może wkońcu się zdecyduje:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię taką wersję "gorącego kubka". Poproszę solidną łyżkę.
    Pozdrawiam
    A.

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam, masz u mnie nominacje do Liebster Blog ;) http://rudyfalszywy.blox.pl/html pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.