26.11.2012

Śniadanie: Gofry belgijskie




Drożdżowe, sycące gofry, doskonałe na śniadanie (jedna sztuka potrafi spokojnie nasycić każdego gofrożercę). Możecie rozrobić ciasto wieczorem, włożyć na noc do lodówki i rano piec gofry.
Polecam!
/ przepis ze strony King Arthur Flour, cytuję za Liską/


- 340 g mleka
- 85 g masła
- 60 g syropu klonowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 duże jajka
- 240 gram mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant
do dekoracji:
- bita śmietanka
- banan
- sos toffi ( robię sos toffi podgrzewając w rondelku cukierki krówki i śmietankę 30% w propocji 2:1, gdzie 2- to cukierki krówki, a 1 -  słodka śmietanka 30%)

Mleko podgrzej, aż będzie gorące.
Przelej je do dużej miski (musi być na tyle duża, by rosnące ciasto z niej nie wypłynęło), dodaj masło, syrop klonowy, sól, cynamon i wanilię. Wymieszaj, aż masło się roztopi a całość będzie miała temperaturę pokojową. Dodaj jajka, mąkę i drożdże, wymieszaj. W cieście mogą być grudki.
Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na godzinę, by ciasto podwoiło objętość.
(Upewnij się, że miska jest na tyle duża, by zmieściło się w niej podwojone ciasto).
Kiedy ciasto wyrośnie, można piec gofry, ale lepiej wstawić je na noc do lodówki.
Gofrownicę rozgrzej. Spryskaj delikatnie olejem roślinnym i wlewaj 2/3 - 3/4 kubka ciasta. Zamknij i piecz ok. 6 minut (ilość ciasta i długość pieczenia zależy od gofrownicy).
Wafle muszą być złocisto-brązowe.
Jeśli nie jemy ich od razu, należy wstawić je do piekarnika nagrzanego do ok. 90 st C.
Podawaj tak jak ja z bitą śmietanką, bananami i sosem toffi lub dżemem, cukrem pudrem itd.
Smacznego!


 
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
 
______________________________♥______________________________

17 komentarzy:

  1. od dawna marzą mi się takie gofry < 3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale gofry Olciku :) To ja poprosze takiego z bita smietana i bananami wlasnie bo wyglada oblednie... :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie gofry to jest to :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio wszędzie widzę gofry. One mnie otaczają.

    OdpowiedzUsuń
  5. Olciku,mogę wpaść na gofry?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gofry uwielbiam:) porywam sztukę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. to ja w takim razie proszę na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam , takiego gofra to bym zjadła ,super !

    OdpowiedzUsuń
  9. cudowne!!! porywam kilka od razu do kawusi :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Olciku muszę schować głęboko ten przepis przed moim Mężem, bo jakby go zobaczył to kazałby mi codziennie gofry piec:) .... cudownie wygladają z bananem i tym karmelem na wierzchu:) buziolek

    OdpowiedzUsuń
  11. zapraszam do zabawy:
    http://old-white-table.blogspot.com/2012/11/o-wyroznieniu-liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Wielkie TAK dla gofrów!

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne! A przygotowywanie ciasta wieczoram daje im ode mnie dodatkowego plusa ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

Blogger template designed By The Sunday Studio.