Za gorąco na gotowanie? Chłodnik!


Chłodnik litewski
/ przepis na 6 porcji/


- 1 1/2 litra maślanki
- 1 duży pęczek boćwiny
- 1/2 pęczka kopru i szczypiorku
- pęczek rzodkiewki
- 3 ogórki gruntowe
- 2 ząbki czosnku
-  1 cebula
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- ugotowane na twardo jajka

Boćwinę płuczemy pod bieżącą wodę, siekamy i gotujemy do miękkości.
Odcedzamy na sicie i studzimy.
Ogórki i rzodkiewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
Do garna wlewamy maślankę, dodajemy pokrojone i starte na tarce warzywa oraz ugotowaną boćwinę.
Wszystko mieszamy, przyprawiamy.
Odstawiamy na min. 3 h do lodówki. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem, można także dodać kawałki pieczonego mięsa np. cielęciny. 
Smacznego!



______________________________♥______________________________

12 komentarzy

Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.

  1. Mniam :) Lece po lyzke :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma lepszych smaków na tę pogodę! :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki cudowny kolorek :3.

    OdpowiedzUsuń
  4. kurcze, a ja jakos nie moge sie przekonac do chlodnika :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Magda- ja kiedyś też nie mogłam, ale przekonałam się po latach:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudownie! Boćwinę bardzo lubię, więc muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kolor zacny!
    chłodniki w takie upały są rozwiązaniem idealnym!

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj tak za gorąco to prawda:) a taki chłodnik to bym zjadła, oj zjadła:) buziaki zasyłąm

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś nie miałem przekonania do tego typu pokarmu, ale teraz przepadam za nimi

    OdpowiedzUsuń

jestem na instagramie