/ przepis własny, na 3 porcje/
- 150 g mąki gryczanej
- 1/2 szkl. maślanki
-1/2 szkl. mleka
- 60 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
sos:
- 3 łodygi rabarbaru
- cukier trzcinowy (do smaku, ja dałam ok. 3 łyżek)
- 2 łyżki wody
Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy mleko, maślankę, wsypujemy cukier, proszek, sól. Mieszamy, dodajemy jajko oraz miękkie masło i znowu mieszamy.
Na rozgrzanej patelni teflonowej smażymy porcjami placuszki.
Obieramy rabarbar i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy odrobiną wody oraz zasypujemy cukrem. Smażymy ok. 10 minut na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
Placki przekładamy na talerzyki i podajemy z sosem rabarbarowym.
Smacznego!
Do placuszków użyłam:
* Mąki gryczanej BIO firmy Organic Farma Zdrowia, produktu bardzo dobrej jakości.
Używam ją nie tylko do placków, ale również: chleba, omletów czy chociażby naleśników. Dzięki niej nabierają one ciekawszego smaku.
Warto też wspomnieć, że mąka gryczana jest nieodłącznym składnikiem wielu potraw kuchni kresowej czy rosyjskiej.
Dostaniecie ją w sieci sklepów Organic Farma Zdrowia oraz na Ekosfera24.pl.
______________________________♥______________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Twoja placuszkowa propozycja bardzo mi sie podoba:)
OdpowiedzUsuńPiekne zdjęcia !
OdpowiedzUsuńAle apetycznie prezentują się z tym sosem rabarbarowym. Nabrałam ochoty na takie placuszki:)
OdpowiedzUsuńmam rabarbar, maki gryczanej nie, ae moze byc inna ;)
OdpowiedzUsuńto do dziela
A u mnie zalega paczka mąki gryczanej. 3mam kciuki za jutro :))
OdpowiedzUsuńPysznr placuszki i sliczne zdjecia Olciku :) Zabieram porcyjke placuszkow na sniadanie :))
OdpowiedzUsuńBuziole :)