Pieczone warzywa
/ przepis własny, dla 3 osób/
- duża cukinia
- główka czosnku
- duża cebula
- 2 pomidory
- 6 średnich ziemniaków
- gałązki bazylii i oregano
- oliwa
-sól, pieprz
Ziemniaki dokładnie umyć i podgotować (ok 15 minut) w osolonej wodzie, następnie pokroić w słupki (jeden ziemniak na 4 części).
Cukinię myjemy i również kroimy w słupki. Pomidory dzielimy na cząstki, ząbki czosnku obieramy, cebulę kroimy na grube plastry.
Wszystko rozkładamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i skrapiamy oliwą, przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym d 210 stopni przez ok. 35 minut.
Smacznego!
Ziołowe kotlety mielone z sosem
/ przepis własny, na ok. 8 kotletów/
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 łyżka musztardy
- 1 namoczona kajzerka
- 1 jajko
- 0,5 szklanki otrębów pszennych
- szczypta błonnika owsianego i jęczmiennego
- kmin rzymski, estragon, oregano
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz
- olej do smażenia
sos:
- opakowanie gęstego jogurtu greckiego
- sól, pieprz, bazylia
Czosnek i cebulę obieramy i siekamy, podsmażamy na odrobinie oleju.
Mięso mielone mieszamy z przyprawami, ziołami, bułką, otrębami, błonnikiem, musztardą, jajkiem i podsmażoną cebulą z czosnkiem.
Wszystko dokładnie mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy.
Rozgrzewamy na patelni olej, formujemy kotleciki i smażymy ( z każdej strony ok 4 minut).
Robimy sos- do miski przekładamy jogurt, dodajemy posiekaną bazylię, sól i pieprz. Mieszamy.
Podajemy razem z kotletami i warzywami.
Smacznego!
Do przygotowania kotletów użyłam:
* błonnika owsianego i jęczmiennego firmy Biofit. Błonnik jest idealny w uzupełnieniu naszej codziennej diety, polecam dodawać go zwłaszcza do potraw ciężkostrawnych. Wpływa on na proces trawienia i przyswajania, oczyszcza wątrobę i obniża poziom cholesterolu. Nie zmienia smaku potraw.
Można go dostać w sieci Organic Farma Zdrowia lub w sklepie internetowym Ekosfera24.pl
* błonnika owsianego i jęczmiennego firmy Biofit. Błonnik jest idealny w uzupełnieniu naszej codziennej diety, polecam dodawać go zwłaszcza do potraw ciężkostrawnych. Wpływa on na proces trawienia i przyswajania, oczyszcza wątrobę i obniża poziom cholesterolu. Nie zmienia smaku potraw.
Można go dostać w sieci Organic Farma Zdrowia lub w sklepie internetowym Ekosfera24.pl
______________________________♥______________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Uwielbiam pieczone warzywa, kotleciki też są niczego sobie - z przyjemnością bym zjadła!
OdpowiedzUsuńależ bym się na obiad do Ciebie wprosiła...:D
OdpowiedzUsuńMniam! Lekko, apetycznie i smacznie:)
OdpowiedzUsuńDobra, to ja chyba kradnę te warzywa! :D
OdpowiedzUsuńlubie Twoje pomysly :)
OdpowiedzUsuńidealne na wakacyjny obiad!
OdpowiedzUsuńwarzywa kotlecik pyszny obiad.
OdpowiedzUsuń