/ przepis własny/
- główka sałaty
- słoiczek oliwek
- pęczek rzodkiewki
- opakowanie sera feta
- żółta papryka
- 3 łyżki białego kremu balsamicznego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- sól, pieprz
Wszystkie warzywa myjemy - paprykę kroimy w kostkę, rzodkiewkę w cienkie talarki, sałatę rwiemy na kawałki. Oliwki odsączamy i kroimy w krążki.Wszystko przekładamy do dużej miski.
Następnie siekamy zioła, rozgniatamy ząbek czosnku i wsypujemy do małej miseczki, dodajemy również olej i przyprawy. Mieszamy i polewamy tak powstałym sosem całą sałatkę. Na koniec skrapiamy ją również białym kremem balsamicznym.
Smacznego!
Smacznego!
Do przygotowania sałatki użyłam:
* Białego kremu balsamicznego LaSelva, jest doskonałym dodatkiem nie tylko do sałatek ale również: owoców, deserów, lodów, mięs czy serów. W smaku podobny do octu balsamicznego, jednak w konsystencji już nie, ponieważ jest gęsty. Jak dla mnie super :)
* Płynu do mycia sałat, owoców i warzyw firmy Bentley Organic. Niesamowicie pomocny.
Usuwa zanieczyszczenia ze świeżych owoców i warzyw. Środek zabija bakterie takie jak E-coli, Salmonella i Listeria. Wypłukuje z roślin pozostałości chemicznych nawozów i pestycydów. Środki czystości dla domu Bentley Organic stworzono z organicznych składników, więc są wolne od szkodliwych substancji chemicznych. Ich unikalne formuły są przyjazne dla środowiska i bezwzględne dla brudu i bakterii, zabijając 99,9% z nich.
* Oleju slonecznikowego Natu bio, przeznaczonego jedynie do spożycia na zimno.Cechuje go duża zawartość kwasów tłuszczowych omega 6 oraz witaminy E. Doskonały do sałatek.
Wszystkie te produkty znajdziecie w sieci sklepów Organic Farma Zdrowia oraz na Ekosfera24.pl
______________________________♥______________________________
Dziękuję za komentarz. Wszystkie z uwagą czytam, choć nie zawsze mogę odpisać. Jeśli masz jakieś pytanie napisz na maila waniliowachmurka@gmail.com
Zapraszam też na fanpejdż Waniliowej Chmurki na Facebooku.
Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńTo coś do mycia sałaty to dla mnie nowość ale chętnie bym wypróbowała :)
Pyszna sałatka. Teraz sałatki najlepsze :)
OdpowiedzUsuńIdealna na taki upał, jaki mamy dziś:-)
OdpowiedzUsuńmoglabym sie zywic tylko salatkami ;p
OdpowiedzUsuńno prosze i znowu sie czegos nauczylam.
OdpowiedzUsuńZ tymi kwasami omega-6 to trzeba ostrożnie - ich w naszej diecie już jest sporo i to czego nam brakuje bardziej to kwasy omega-3. A że ważna jest także proporcja między nimi, to najlepiej wybierać oleje, w których proporcje te zbliżone są do 1:1. Najbliżej tej proporcji jest olej rzepakowy - 2:1.
OdpowiedzUsuńAnonimowy- dziękuję za cenną uwagę:)
OdpowiedzUsuń